Tort „Smântânel”, fără coacere în cuptor
Tortul Smântânel seamănă la înfățișare cu tortul „Mușuroi de cârtiță”. Are centrul alb – de la crema din smântână, și este acoperit cu blat fărâmițat.
Este un desert foarte ușor și reușit. Vă recomandăm să-l încercați cu proxima ocazie specială.
Cu siguranță veți avea succes cu el. Este savuros. Are o textură fină și aduce o senzație de prospețime.
Vă încurajăm spunându-vă că rețeta nu este deloc sofisticată. Mai ales că blatul nu necesită coacere în cuptor.
Cuprins
Tort „Smântânel” – rețetă
Ingrediente pentru blat
- biscuiți de ciocolată
- 120 g de unt
- 2 linguri de lapte dulce
Ingrediente pentru cremă
- 400 g de smântână grasă
- 2 ouă
- 100 g de unt
- 150 g de zahăr
- 2 lingurițe de zahăr vanilat
- 50 g de făină sau amidon
Mod de preparare
Începeți prin a pregăti crema, deoarece va trebui să o lăsați la rece să se întărească.
Puneți zahărul și făina (sau amidonul) într-o cratiță. Amestecați cu telul și adăugați apoi ouăle.
Amestecați din nou și puneți smântâna.
Așezați cratița pe aragaz, la foc potrivit. Amestecați continuu cu o lingură, până se îngroașă.
Dați focul la mic și amestecați cu telul. Lăsați crema să fiarbă încă 2 minute și apoi stingeți focul. Crema trebuie să arate ca o budincă.
Umpleți un bol cu apă rece și introduceți cratița cu cremă în ea. Amestecați continuu până când crema ajunge la temperatura camerei.
Puneți o folie alimentară peste vas, lipind-o de cremă.
Până când crema se răcește complet, pregătiți blatul.
Citește și – Tort fără coacere „Cappuccino”– cea mai simplă și ieftină rețetă
Topiți untul. Mixați biscuiții în robot până se fac pulbere. Transferați biscuiții măcinați într-un bol și adăugați peste ei untul topit.
Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o compoziție care „se ține” când o strângeți între degete.
Împărțiți compoziția de blat în două părți: o parte mai mare pentru baza tortului și o parte mai mică pentru decor.
Asamblați tortul într-o formă rotundă (inel culinar) cu diametrul de 18 cm.
Ungeți fundul tăvii cu puțin ulei și așezați o foaie de copt.
Puneți compoziția de blat și presați-o cu dosul unei linguri. Îmbrăcați și pereții tăvii pe jumătate cu blat.
Luați folia de pe vasul cu cremă. Introduceți mixerul și mixați de câteva ori, până devine aerată.
Tăiați untul cubulețe și mixați-l cu zahărul vanilat timp de 4 minute. Trebuie să obțineți o spumă albicioasă.
Incorporați treptat crema fiartă în spuma de unt și mixați pentru omogenizare.
Puneți toată crema peste blatul din formă. Nivelați și acoperiți toată suprafața tortului cu restul de blat, inclusiv spațiul gol dintre pereții tortului și cremă.
Presați ușor blatul ca să facă adeziune cu crema. Tortul trebuie să fie complet îmbrăcat în blat, să nu se vadă deloc interiorul alb.
Citește și – Tort fără coacere, cu cremă de iaurt, banane și kiwi – sărac în calorii și savuros
Acoperiți cu o folie alimentară și lăsați tortul să stea la rece timp de 5 ore. Cel mai bine ar fi să îl lăsați în frigider de seara până dimineața.
În momentul servirii, desfaceți inelul și tăiați tortul ușor.
Este foarte apetisant în interior.
Sugestii
În crema de smântână se pot adăuga la final și câteva fructe savuroase, precum vișine, cireșe, căpșuni, coacăze, afine, zmeură, mure.
Sursă articol: Rețete Ușoare.eu, Tortul Smântânel (fără coacere): https://retete-usoare.eu/tortul-smantanel-fara-coacere-atat-de-simplu-si-atat-de-gustos/