Chec de post – rețetă mănăstirească

Fiindcă suntem în perioada postului Crăciunului și majoritatea dintre noi postim, ne-am gândit că ar fi de bun augur să vă împărtășim o rețetă de chec de post.

Este bine să știm câteva deserturi de post, deoarece întotdeauna există o ocazie specială la care trebuie să răspundem cât mai bine din punct de vedere culinar.

Chec de post - reteta manastireasca

Chec de post – reteta manastireasca: Azerbaijan stockers-freepik.com

Decât să cumpărați fursecuri de post din comerț, care sunt făcute din tot felul de grăsimi saturate și aditivi, mai bine încercați acest chec de post. Nu vă costă aproape nimic, pentru că ingredientele sunt atât de banale încât le aveți deja în casă.

Se prepară foarte ușor. Rețeta este asemănătoare cu cea de la negresa de post. Este inspirată din rețetele mănăstirești.

În loc de apă simplă puteți folosi apă minerală sau suc (de portocale, de fructe de pădure, de vișine, etc.). În acest caz, prăjitura își va impropria culoarea sucului.

Citește și – Chec de post, cu mere și banane

Chec de post – rețetă mănăstirească

Ingrediente

  • 2 căni de făină
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de apă
  • ½ cană de ulei
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 3 linguri de nucă de cocos
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de dulceață de vișine

Mod de preparare

Amestecați mai întâi apa, zahărul, zahărul vanilat și uleiul într-un bol adânc.

Adăugați apoi și făină cernută, amestecată în prealabil cu praful de copt.

Divizați compoziția în două vase.

Într-unul din vase puneți cacao și dulceața de vișine. Iar în celălalt puneți nuca de cocos.

Amestecați bine în ambele compoziții.

Dacă nu aveți dulceață de vișine, puteți folosi vișine din vișinată, stafide brune sau fructe confiate.

Citește și – Chec de post cu cafea fără ulei – rapid și gustos

Ungeți tava cu ulei și presărați puțină făină.

Puteți folosi o tavă de chec, sau o tavă rotundă ori pătrată, dacă vreți să dați checului o altă formă, de tort sau de prăjitură.

Turnați întâi compoziția cu nucă de cocos, iar deasupra compoziția cu cacao și dulceață.

Cu o scobitoare, învârtiți în compoziția cu cacao pentru a-i da o formă zebrată deasupra.

Introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade.

Coaceți checul timp de 45 de minute.

Când checul este gata, se scoate tava din cuptor și se mai lasă 10 minute.

După aceea se scoate din tăvi și se lasă la răcit.

Se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii.

Citește și – Chec de post cu fructe, fără zahăr și ulei

Sursă articol: Laura Aivăncesei, Chec de post, Rețete & Leacuri Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie 2016, Editura Lumea Credinței, București, p. 73

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.