Prăjitură de post „Chihlimbarul”, cu caise uscate
Această prăjitură de post se numește „Chihlimbarul” și se prepară doar din ingrediente vegetale.
Conține apă, făină, ulei, zahăr, miere și caise uscate. Dacă nu aveți caise uscate, puteți folosi stafide aurii, merișoare, smochine sau alt tip de fructe uscate.
La fel de bine se pot folosi bucăți de fructe proaspete, precum banane, portocale, sau fructe din compot (mere, pere, prune).
Denumirea ei provine de la culoarea aurie similară chihlimbarului.
Dacă vreți să îi dați o nuanță mult mai pronunțată de galben, puteți folosi suc de portocale în loc de apă.
Aspectuoasă și savuroasă deopotrivă, prăjitura de post „Chihlimbarul” este potrivită pentru o ocazie specială care pică în zilele de post.
Citește și – Prăjitură de post cu cafea și prune uscate
Prăjitură de post „Chihlimbarul” – rețetă
Ingrediente
- 260 g de făină
- 180 ml de apă caldă
- 90 ml de ulei
- 1 pliculeț de praf de copt
- 2 linguri de zahăr
- 3 linguri de miere
- 1 praf de sare
- ¼ linguriță de scorțișoară
- 200 g de caise uscate
Mod de preparare
Începeți prin a spăla caisele uscate. Puneți-le apoi la înmuiat în apă clocotită și lăsați-le 10 minute.
Tamponați-le cu un șervețel și tăiați-le apoi bucățele mici.
Pregătiți acum compoziția. Puneți apa caldă într-un castron încăpător. Adăugați mierea, apoi zahărul și sarea. Amestecați cu telul până la omogenizarea ingredientelor.
Turnați apoi uleiul și amestecați. Incorporați făina amestecată în prealabil cu praful de copt.
Dacă vreți ca aluatul să aibă o consistență mai fină, cerneți făina înainte de a o adăuga.
Amestecați cu telul până obțineți o compoziție omogenă. Trebuie să fie la fel de groasă ca smântâna, sau similară compoziției pentru chec sau negresă.
Adăugați la final praful de scorțișoară și caisele.
Amestecați cu lingura și turnați aluatul într-o tavă micuță, unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.
Puteți folosi o tavă pătrată sau rotundă, în funcție de forma pe care doriți să o dați prăjiturii.
Citește și – Prăjitură de post din făină integrală și portocale – rețetă de la moldoveni
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura să se coacă preț de 40 de minute.
Înainte de a o scoate fin cuptor, faceți testul cu scobitoarea în pentru a vedea dacă s-a copt în mijloc.
Doar după ce s-a răcit complet o puteți porționa. Tăiați-o pătrate sau triunghiuri.
Dacă ați folosi o tavă rotundă, o puteți tăia ca pe tort.
Poftă bună alături de cei dragi!
Citește și – Prăjitură de post, cu dovleac și miez de nucă
Sursă articol: Rețete Ușoare.eu, Prăjitura pufoasă „Chihlimbarul”: https://retete-usoare.eu/chiar-este-de-post-da-este-prajitura-pufoasa-chihlimbarul/