Dulceață de portocale cu mirodenii – rețetă + beneficii

Dulceața de portocale cu mirodenii este o delicatesă pe care o puteți prepara la începutul iernii, când fructele citrice își fac apariția pe piață.

Rețeta este foarte simplă și merită încercată. Dacă nu vă plac mirodeniile, puteți renunța la ele. Dacă aveți portocale bio, adăugați și câteva coji la fiert. Vor da dulceții o aromă mult mai intensă.

Dulceata de portocale reteta

Dulceata de portocale reteta: Freepik.com

Dulceață de portocale – rețetă

Ingrediente

  • 1,5 kg de portocale
  • 200 g de zahăr
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 2 cuișoare
  • 2 steluțe de anason

Mod de preparare

Alegeți portocale coapte bine, zemoase. Cu cât mai dulci sunt, cu atât mai puțin zahăr va necesita dulceața.

Spălați-le bine, îndepărtați cojile și porțiunea albă de sub coajă.

Acum, în funcție de textura pe care doriți să o aibă dulceața, puteți tăiați portocalele cubulețe, sau le puteți pasa complet.

O idee bună este să aveți și portocale pasate și bucăți de portocale.

Puneți portocalele tăiate/pasate într-o cratiță groasă în care faceți de obicei gemurile.

Puneți sucul de lămâie peste portocale. Adăugați zahărul, scorțișoara, cuișoarele și anasonul.

Puneți cratița pe aragaz la foc mare. Când începe să clocotească, reduceți temperatura.

Amestecați ocazional să nu se prinde dulceața de fundul vasului.

Țineți dulceața pe foc circa o oră, sau până când capătă consistența dorită.

Luați cratița de pe foc, scoateți bucățile de scorțișoară și turnați dulceața fierbinte cu un polonic în borcane.

Puneți capacele, strângeți-le bine și sterilizați-le în cuptor.

Întoarceți apoi borcanele cu gura în jos. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei, învelite în pături.

Mutați-le în cămară și bucurați-vă de această dulceață parfumată și aromată toată iarna!

Citește și – Dulceață aromată de dovleac, portocale și ghimbir

Ce beneficii oferă portocalele sănătății

Portocalele sunt renumite pentru conținutul lor bogat în vitamina C. potrivit „The World’s Healthiest Foods”, o portocală medie conține:

  • 93% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 11% din DZR de fibre
  • 10% din DZR de acid folic
  • 9% din DZR de vitamina B1
  • 7% din DZR de vitamina B5
  • 7% din DZR de cupru
  • 5% din DZR de potasiu
  • 5% din DZR de calciu

Puțini știu că vitamina C este principalul antioxidant solubil în apă din corp, care previne daunele radicalilor liberi în interiorul și exteriorul celulelor.

Protecția antioxidantă în interiorul celulelor înseamnă protecție împotriva cancerului, în special a cancerului digestiv și de colon.

Un studiu apărut în anul 2003 a arătat că dietele bogate în fructele citrice au un efect protector împotriva unor cancere. Citricele pot reduce cu 40-50% riscul cancerului esofagian, faringian, bucal și stomacal.

Antioxidanții combat inflamațiile. Vitamina C împiedică declanșarea unei cascade inflamatorii. De aceea poate avea beneficii în afecțiunile inflamatorii, precum astmul, osteoartrita sau artrita reumatoidă.

Din aceste considerente unii medici recomandă vitamina C în doze mari pentru pacienții cu COVID-19.

Vitamina C mai are un beneficiu important: previne oxidarea colesterolului de către radicalii liberi.

Colesterolul oxidat se lipește de pereții arteriali, iar aceste depuneri se pot transforma în timp în plăci care cresc riscul de atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Nu în ultimul rând, vitamina C este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Ajută la prevenirea răcelilor și a infecțiilor ORL recidivante.

Citește și – Dulceață de morcovi cu portocale – rețetă

Alți antioxidanți valoroși care se găsesc în portocale sunt:

  • flavaononi (hesperidina, naringenina)
  • antocianini
  • acizi hidroxicinamici
  • polifenoli

Hesperidina din portocale a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a inflamațiilor în studiile pe animale.

Din păcate, cea mai mare cantitate de hesperidină se găsește în coaja și porțiunea albă a portocale, pe care o dăm jos.

O portocală conține 170 de fitonutrienți diferiți și peste 60 de flavonoide. Mulți din aceștia au activități antioxidante puternice, antiinflamatoare, antitumorale și anticoagulante (previn formarea cheagurilor de sânge).

Un raport al OMS sugerează că dietele care include fructe citrice au proprietăți cardioprotectoare.

Acest efect este atribuit conținutului de acid folic, potasiului, vitaminei C, carotenoidelor și flavonoidelor din citrice.

Citește și – Cardiacii ar trebuie să consume 2-3 portocale pe zi

Surse articol:

1. Oana Hîncu, Gem de Portocale, Doxologia: https://doxologia.ro/gem-de-portocale</a
2. The World’s Healthiest Foods, Oranges: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.