Salată de linte cu vinete coapte – rețetă de post foarte hrănitoare
Salata de linte cu vinete este o mâncare foarte sățioasă și hrănitoare, ideală pentru zilele de post. Lintea este de altfel una din sursele principale de proteine folosite în perioada posturilor de călugării din mănăstiri.
Pentru a fi sănătoase și a-și atinge scopul de curățare și ușurare a organismului, mâncărurile de post trebuie să conțină mai multe legume.
Încercați, pe cât posibil, să vă hrăniți cât mai natural. În vremea posturilor trebuie să consumăm leguminoase, deoarece aduc un aport adecvat de proteine și minerale.
La fel de importante sunt cerealele integrale, pentru conținutul lor de fibre și vitamine.
La capitolul legume este bine să alegem ce este în sezon.
Citește și – Mâncare de linte în stil indian (Dahl)
Salată de linte cu vinete coapte – rețetă
Ajutați cantitățile ingredientelor dacă doriți să preparați mai puțină salată, pentru una sau două persoane.
Nr. de porții: 4
Durată totală de preparare: 40 de minute
Ingrediente
- 200 g de linte verde
- 3 vinete mari
- 250 g de roșii
- 1 legătură de pătrunjel verde
- ½ cană de miez de nucă
- 40 ml de ulei de măsline
- sare și piper, după gust
Ingrediente pentru sos:
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie
- 2 căței de usturoi
Mod de preparare
Începeți prin a pregăti vinetele pentru copt. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Tăiați capetele la vinete și curățați-le de coajă. Spălați-le și tăiați-le rondele, apoi încă o dată fiecare rondelă în două.
Masați feliile de vinete cu ulei de măsline, puțină sare și piper.
Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei. Așterneți o hârtie de copt și înșirați vinetele într-un strat cât mai subțire.
Coaceți vinetele 25 minute. Sunt gata când au devenit aurii. Le mai puteți întoarce cu o paletă din când în când pentru a se coace uniform.
Cât timp se coc vinetele, pregătiți celelalte ingrediente. Spălați boabele de linte și puneți-le la fiert. Puneți apă cât să le acopere.
După ce apa începe să clocotească, dați focul la mic și fierbeți lintea 20 de minute, sau până când se înmoaie.
Autoarea acestei rețete precizează că lintea verde este cea mai potrivită pentru salate, deoarece nu se terciuiește la fiert, spre deosebire de cea roșie.
Un alt sfat: este bine să înmuiați lintea 12 ore înainte de a o fierbe, deoarece va avea un efect mai bun asupra digestiei.
Hidratarea leguminoaselor, semințelor și cerealelor în apă reduce conținutul de acid fitic, care împiedică absorbția mineralelor din alimentele consumate la aceeași masă, precum fierul, zincul și calciul.
În plus, înmuierea leguminoaselor reduce durata de fierbere, ceea ce este un mare avantaj pentru gospodinele care nu pot să stea mult timp în bucătărie.
Citește și – Pateu din linte maro – bogat în proteine, vitamine B și fier
După ce s-au copt vinetele, rumeniți puțin miezul de nucă, circa 5 minute. Puneți și roșiile dacă vreți în cuptor.
Luați un bol mare și puneți toate ingredientele. Dacă lintea mai are apă, scurgeți excesul.
Turnați sosul obținut din ulei de măsline, suc de lămâie și usturoiul zdrobit fin.
Amestecați ușor, pentru a nu zdrobi boabele de linte. La final incorporați pătrunjelul tocat mărunt.
Această salată de linte cu vinete ne poate oferi doze bune de proteine, carbohidrați sănătoși, fibre, calciu, vitamina C și fier.
Surse articol:
1. Lauren Glucina, Eggplant salad with lemony garlic dressing, Ascension Kitchen: https://ascensionkitchen.com/eggplant-salad-with-lemony-garlic-dressing/
2. Atli Arnarson, Phytic Acid 101: Everything you need to know: https://www.healthline.com/nutrition/phytic-acid-101