Prăjitură de post cu mac

În vremea posturilor de peste an trebuie să acordăm mai multă atenție mâncărurilor pe care le consumăm. Este mai comod să le cumpărăm pe toate din magazine. Însă produsele din comerț sunt pline de aditivi nocivi.

Mâncarea de post trebuie să fie sănătoasă și cât mai naturală posibil. Organismul este privat de proteina animală, de aceea alimentele de post trebuie să suplinească această lipsă prin nutrienții lor.

Prajitura de post cu mac

Prajitura de post cu mac

Când postim este bine să mâncăm mai multe fructe și legume.

În ceea ce privește deserturile, există diverse prăjituri de post care pot fi și gustoase și sănătoase.

Un bun exemplu este prăjitura de post cu mac pe care v-o prezentăm mai jos.

Se face din ingredientele obișnuite, care se amestecă pur și simplu într-un singur vas.

Nu conține lactate, nici ouă. Cu toate acestea, rețeta este foarte reușită. Merită să o încercați la prima ocazie specială care se ivește în familie.

Prăjitură de post cu mac – rețetă

Ingrediente aluat

  • 1 pahar de făină
  • 1 pahar de griș
  • ½ pahar de zahăr
  • 3 linguri de fructe confiate
  • 1 portocală
  • 75 g de semințe de mac
  • 100 ml de ulei rafinat
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de amidon de porumb
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat

Ingrediente sirop (opțional)

  • 200 g de curmale
  • 375 ml de apă
  • 1 linguriță de suc de lămâie 

Citește și – Prăjitură cu morcov și nucă – rețetă de post

Mod de preparare

Începeți prin a face blatul. Trebuie să puneți mai întâi macul la hidratat. Puneți semințele de mac într-un bol. Turnați peste ele apă fierbinte și lăsați-le la înmuiat timp de 10 minute.

Scurgeți apoi apa și adăugați zahărul. Amestecați și pasați puțin semințele cu un mojar. Acest lucru va ajuta la eliberarea aromei lor.

Stoarceți sucul de la portocală. Aveți nevoie de 250 ml de suc de portocale.

Dacă sucul conține bucăți de pulpă, strecurați-l pentru a rămâne doar cu lichidul limpede.

Amestecați într-un bol mare ingredientele uscate: făina, grișul, bicarbonatul de sodiu, amidonul, zahărul vanilat și fructele confiate.

Adăugați apoi compoziția de mac cu zahăr și omogenizați.

Puneți apoi ingredientele lichide: uleiul și sucul de portocale. Amestecați aluatul cu o lingură de lemn. Compoziția trebuie să fie doar puțin mai lichidă decât compoziția de negresă.

Pregătiți o tavă rotundă sau o formă rotundă, cu diametrul de 20 cm. Poate să fie un inel culinar. Dar poate fi la fel de bine și o tavă pătrată sau dreptunghiulară mică.

Așterneți hârtie de copt și ungeți pereții cu ulei. Tapetați-i apoi cu puțin griș.

Turnați compoziția în tavă. Nivelați la suprafață. Bateți tava de masă ca să se așeze aluatul.

Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Citește și – Prăjitura ziua și noaptea, de post

Nu introduceți încă tava în cuptor. Lăsați blatul să stea 10 minute.

Prăjitura cu mac și portocale se coace 50 de minute. Pentru siguranță, se face testul cu scobitoarea înainte de a scoate prăjitura.

Nu trebuie coaptă prea tare deoarece riscați să se usuce.

Prajitura de post cu mac

Prajitura de post cu mac

Siropul se face foarte simplu. Deși este opțional, dă prăjiturii un aspect și un gust deosebit. Puneți toate ingredientele într-un blender și mixați până rezultă o pastă fină.

Un alt sirop potrivit pentru această prăjitură este siropul alb, obținut astfel: se amestecă sucul de la o jumătate de portocală cu 25 g de zahăr și 40 ml de apă într-un ibric. Se aduce la punctul de fierbere și apoi se stinge focul.

Siropul trebuie să se răcească înainte de a-l aplica pe prăjitură. Puteți folosi în acest scop o pensulă de silicon.

După ce s-a răcorit, prăjitura se scoate din tavă și se lasă la răcit complet.

Abia apoi se taie. Dacă ați folosit o formă rotundă, o puteți tăia ca pe tort.

Dacă ați folosit o tavă pătrată, o puteți tăia pătrățele sau romburi.

Citește și – Prăjitură cu foi de napolitană, cu gem și nucă (rețetă video)

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Fără ouă, unt și lapte! Cea mai delicioasă prăjitură rapidă: https://retete-usoare.eu/fara-oua-unt-si-lapte-cea-mai-delicioasa-prajitura-rapida/
2. Simple Vegan Blog, Date Syrup: https://simpleveganblog.com/date-syrup/?__cf_chl_jschl_tk__=02f607fa0a49c69bcbc6464b00ebb27825b91b85-1606377520-0-AV-VR4XyBhM4CfM7qwTR5PyU9nnqqKlWZ0wnvna12l5YHoX-Q1bPTcgyAqoX2xMsdgwOcsc3i7M7hqVms-UCPDm0rCZyGRYWjohUGTt2Re2rf3XJimbX5qchO9tVCyrgnmK3dXQZYCZ4Ja9esH2LDpRF74cKrBm6VODBfxQR_Xgsr-fQI4tFaqkwVIeqHrZWBKNcaHRnonp7B8FffQmUhhExU8_p_Qtw6lKzSbSK8VDnf-IrtGcSfjuMSC324MhMx_nxR9-Kui7vcidVgpWd5pyfv-vbi6ewUgoU_2RmFQ1Y4y3KkjF-qloBf6LzINpJ51RsdfDx5XmyxY_DMuxYj_RyadNobxs4zuTa6cCvT8GWcGQC1FMUo5-XBrtHX1yV0g

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.