Salata măturița – curăță colonul și întărește imunitatea la boli
Salata măturița este o rețetă inspirată din bucătăria rușilor și ucrainenilor. În limba belarusă se numește „МЕТЁЛКА”.
Denumirea de „măturița” este foarte sugestivă. Salata ajută la curățarea colonului și totodată la pierderea în greutate.
Un alt beneficiu pe care ni-l aduce este întărirea sistemului imunitar. Toate ingredientele folosite sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Salata detoxifică, hrănește și tonifică organismul. Este ideală pentru sezonul rece, când aceste legume sunt în sezon și le putem consuma în stare proaspătă.
Salata măturița, pentru curățarea colonului – rețetă
Ingrediente
- ¼ varză
- 1 sfeclă roșie medie
- 1 morcov potrivit
- 1 măr
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 linguriță de semințe de susan
- sare și piper, după gust
- pătrunjel verde
Mod de preparare
Spălați și curățați legumele după caz.
Varza se taie fideluță și se pune într-un bol. (Puteți folosi varză albă sau roșie – cea roșie este mai bogată în antioxidanți).
Morcovul și mărul se dau prin răzătoare. La fel și sfecla roșie.
Este indicat să acoperiți tocătorul cu o folie de plastic când lucrați cu sfecla, pentru a nu-l păta iremediabil, mai ales dacă este din lemn sau din plastic.
Amestecați uleiul cu sucul de lămâie și semințele de susan într-un bolișor. Turnați dressing-ul obținut peste legume.
Adăugați puțină sare și piper. Amestecați ușor.
La final, decorați cu pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Citește și – Salată de verdețuri – rețetă mănăstirească pentru întărirea organismelor slăbite
Beneficiile ingredientelor
Creșterea consumului de legume nu poate să ne aducă decât beneficii. Dietele bogate în legume au fost corelate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Un studiu a arătat că persoanele care consumă multe legume în general (varză roșie, morcovi, roșii, ardei grași) au un status antioxidant și imunitar mai bun.
Varza este una dintre cele mai sănătoase legume, care merită inclusă mai des în meniurile noastre.
Este o sursă bună de calciu, vitamina C, vitamina E și proteine. Conține de asemenea compuși cu efecte farmacologice, precum polifenoli, luteolină, quercetină și mircetină.
În medicina tradițională, varza este folosită ca și calmant pentru gastrită, ulcerul peptic și sindromul colonului iritabil.
Studiile recente au arătat că este utilă și împotriva hepatitelor, cirozei hepatice, pancreatitei și cancerului.
Varza roșie și morcovii au demonstrat efecte anticoagulante, antiinflamatoare și imunomodulatoare. În plus, ajută la scăderea lipidelor din sânge.
Morcovii conțin diverși antioxidanți, precum carotenoide, polifenoli, poliacetileni și acid ascorbic. Acești compuși au activități antioxidante, antiinflamatoare și antitumorale.
Fost asociați cu prevenirea bolilor cardiovasculare și canceroase.
Citește și – Salată de ardei și ceapă – rețetă + beneficii
Surse articol:
1. Reghina Cebotari, Bomba de vitamine care ajută la slăbire, Salată de crudități „Măturița” https://www.youtube.com/watch?v=I0VdZGDptbg
2. Ilaria Peluso, Anna Raguzzini, Giovina Catasta, Vittoria Cammisotto, Anna Perrone, Carlo Tomino, Elisabetta Toti, and Mauro Serafini, Effects of High Consumption of Vegetables on Clinical, Immunological, and Antioxidant Markers in Subjects at Risk of Cardiovascular Diseases, Oxid Med Cell Longev. 2018; 2018: 5417165: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196889/
3. Dong Kwon Yang, Cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Protects against H2O2-Induced Oxidative Stress by Preventing Mitochondrial Dysfunction in H9c2 Cardiomyoblasts, Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 2179021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/
4. Tanveer Ahmad, Maria Cawood, Qumer Iqbal, Agustín Ariño, Asmat Batool, Rana Muhammad Sabir Tariq, Muhammad Azam, and Sajjad Akhtar, Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits—Review Article, Foods. 2019 Sep; 8(9): 424: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770766/