Clătite chinezești cu ceapă – rețetă de post, din aluat simplu
Clătitele cu ceapă verde sunt o rețetă practicată în China, unde se numesc „Congyoubing”. Se prepară foarte ușor în casă, din ingrediente minime.
Aluatul este simplu, fără agenți de creștere, iar umplutura constă din ceapă verde tocată mărunt.

Foto cu titlu sugestiv: clatite chinezesti cu ceapa: Timolina – freepik.com
Clătitele cu ceapă verde sunt o mâncare stradală tradițională în China, care se procură de regulă dimineața.
Se găsesc peste tot în China. Rețeta diferă în funcție de zonă. De pildă, în provinciile din nord, clătitele se fac cu mai puțin ulei. Sunt mai subțiri și mai elastice.
În regiunile sudice, clătitele sunt mai groase și se prăjesc într-o cantitate mai mare de ulei. De aceea sunt crocante la exterior și moi în interior.
Citește și – Clătite din legume – rețetă coreeană de post
Clătite cu ceapă – rețetă chinezească
Durată totală de preparare: 50 de minute
Număr de porții: 8 clătite
Ingrediente
- 3 căni de făină
- 1 cană de apă fierbinte
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de ulei de susan (sau alt tip de ulei)
- 8 fire de ceapă verde
Mod de preparare
Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați sarea și amestecați cu mâna. Turnați apa fierbinte și amestecați repede cu coada unei linguri de lemn.
Frământați apoi cu mâna, circa 3-5 minute, sau până când obțineți un aluat omogen.
Puneți aluatul înapoi în bol și acoperiți-l cu un prosop gros. Lăsați-l la odihnit jumătate de oră.
Între timp, curățați și spălați ceapa verde. Tăiați-o rondele sau mărunt.
Citește și – Clătite din cartofi – o rețetă economică din anul 1732
După ce au trecut cele 30 de minute, scoateți aluatul din bol. Împărțiți-l în 8 bile egale.
Luați fiecare bilă de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară, cât mai subțire.
Nu presărați masa de lucru cu făină, deoarece aluatul va deveni mai tare și acest lucru nu este indicat.
Cel mai bine este să folosiți puțin ulei când întindeți foaia.
Puneți uleiul într-un bol. Înmuiați o pensulă în ulei și ungeți foaia pe deasupra.
Puneți ceapă verde pe foaie, distribuind-o uniform pe toată suprafața (mai puțin pe margini). Presărați deasupra puțină sare.
Rulați foaia pe lung, într-un sul. Rulați-o apoi în formă de spirală, ca un melc.
Puneți puțin ulei într-o tigaie și așezați tigaia pe aragaz la foc mediu.
Când s-a încins bine, aplatizați melcul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă de turtă.
Puneți turta în tigaie și coaceți-o pe ambele părți până se rumenește. Este nevoie de circa 1-2 minute pe fiecare parte.
Procedați la fel cu toate celelalte bucăți de aluat.
Sugestii de servire
Clătitele chinezești cu ceapă sunt foarte bune calde, ca atare. Chinezii obișnuiesc să servească aceste clătite (și alte clătite din legume) cu diverse sosuri. Un sos popular în China este sosul de soia cu oțet și usturoi.
La fel de bine merg cu supe sau ciorbe.
Dacă vă rămân clătite, le puteți păstra în frigider sau în congelator, într-o pungă de plastic. Pot fi reîncălzite apoi în tigaie sau în cuptor.
Citește și – Clătite fără ou, din năut și spanac – hrănitoare, sățioase, dietetice
Surse articol:
1. Tara’s Multicultural Table, Cong You Bing (Chinese scallion Pancakes): https://tarasmulticulturaltable.com/cong-you-bing-chinese-scallion-pancakes/
2. China Sichuan Food, Chinese Scallion Pancakes (Congyoubing): https://www.chinasichuanfood.com/chinese-scallion-pancakes/