Pate de post Oliver – o alternativă ieftină și sănătoasă la pateurile vegetale din comerț

Acest pateu de post Oliver se prepară atât de ușor, încât nu merită să dați o grămadă de bani pe pateurile din comerț.

Puteți folosi ca ingredient principal năutul, lintea sau soia, care sunt mult mai hrănitoare și rentabile ca preț dacă le cumpărați uscate, la pungă sau la vrac.

Pate de post Oliver - o alternativa ieftina si sanatoasa la pateurile vegetale din comert

Pate de post Oliver – o alternativa ieftina si sanatoasa la pateurile vegetale din comert: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Un kilogram de năut costă în jur de 10 lei și din această cantitate puteți face o oală mare de pateu. O cutie de pateu de post de 120 de grame din magazine costă circa 3-4 lei și lasă mult de dorit la capitolul calitate și nutrienți.

Aditivi regăsiți în pateurile vegetale din comerț

Un studiu realizat de Asociația Pentru Protecția Consumatorilor (APC România) în anul 2016 a evaluat conținutul de aditivi din 70 de mărci de pate vegetal.

Iată câți aditivi alimentari conțin principalele mărci:

  • Cora: 15 aditivi
  • Hame, Bucegi, Sadu, Vascar, Moldova în bucate, Auchan, Penny și Carrefour: 11-13 aditivi
  • Mandy Foods, Delicii și Capricii, Mărășești, Clever, Scandia Sibiu, Cosmin și FUD: 8-10 aditivi
  • Winny, Ardealul, 365M, Meniu de-a gata: 4-7 aditivi
  • Inedit: 0-1 aditivi

Cele mai periculoși aditivi alimentari din pateurile de post din magazine la care trebuie să fiți atenți sunt:

E1520 (Propilen glicol) – este extras din țiței și se folosește pe post de antigel; produce daune la nivelul sistemului nervos și toxine la nivelul neuronilor și a inimii; acest aditiv se găsește în pateurile vegetale Hame.

E635 (Ribonucleotid disodic) – are potențial cancerigen; se găsește în 29 din pateurile verificate.

E621 (Monoglutamat de sodiu) – se găsește în majoritatea (57) produselor evaluate; a fost asociat cu dureri de cap, greață, slăbiciune, astm, risc de Parkinson și Alzheimer; este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice, cardiace și cu glicemia scăzută.

E421 (Guma guar) – este inclus în 28 din produsele testate; poate produce greață, balonare, crampe, alergii, eczeme și astm.

Aceste E-uri devin nocive când sunt consumate în mod sistematic.

Dar de ce să mănânci un produs cu atât de multe E-uri, când poți face în casă un pateu vegetal extrem de sănătos doar din câteva ingrediente?

Citește și – Pateu de linte, nuci și usturoi – rețetă de post

Pateu de post din năut – rețetă

Din ingredientele date rezultă 5 porții de pate de post. Măriți sau reduceți cantitățile, în funcție de preferință.

Ingrediente

  • 500 g de năut uscat
  • ½ kg de cartofi
  • 50 ml de ulei
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de muștar
  • ½ lămâie
  • sare după gust

Mod de preparare

Puteți folosi năut uscat sau năut fiert la această rețetă. Dacă folosiți năut uscat, trebuie să îl puneți la înmuiat cu o seară înainte.

Năutul se fierbe apoi până se înmoaie complet. Puteți reduce timpul de fierbere folosind oala de sub presiune.

Dacă folosiți năut din conservă, gata fiert, scurgeți apa și clătiți-l.

Separat, se pun și cartofii la fiert, în coajă.

Citește și – Pateu de năut și semințe – rețetă de post

Năutul fiert se pune în vasul robotului de bucătărie cu lama S și se mizează până se transformă în pastă. Se adaugă apoi cartofii fierți decojiți și tăiați și se mixează și ei.

Puneți în compoziție usturoiul zdrobit și muștarul. În timp ce robotul merge, turnați în fir uleiul prin gaura capacului blenderului.

La final se pune suc de lămâie și sare, după gust.

Pateul de năut este gata. Se poate servi pe pâine proaspătă sau prăjită.

Se poate folosi ca umplutură pentru lipii, clătite sau shaorma de casă.

Puteți umple cu el diverse coșulețe sau legume, pentru un aperitiv elegant la o masă festivă.

Pateul de năut poate fi consumat cu măsline grecești, cu ceapă, roșii, ardei gras sau salate de verdețuri.

Dacă nu aveți năut, puteți folosi boabe de linte sau soia. Pateul va ieși la fel de gustos și sănătos.

Citește și – Pate de post, din măsline și avocado

Surse articol:

1. APC România, Studiu de piață despre pateul vegetal: https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-de-piata-despre-pateul-vegetal/MjQ4LTE2.html
2. Expertul SanoVita, Pate Oliver de post: https://www.sanovita.ro/blog/pate-oliver-de-post/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.