Supă de conopidă și praz – imunostimulatoare, anticancerigenă

Supa de conopidă și praz pe care v-o prezentăm în rândurile care urmează este o sursă nebănuită de nutrienți favorabili sănătății.

Deși aceste două legume sunt deseori trecute cu vederea, ele au beneficii care merită cunoscute și exploatate.

Supa de conopida si praz

Supa de conopida si praz: Timolina – Freepik.com

Puțini sunt cei care împlinesc recomandarea experților de a mânca mai multe legume. Iar conopida și prazul sunt, probabil, o apariție rară pe masa noastră.

Beneficiile consumului de crucifere și praz

Conopida face parte din familia cruciferelor, alături de varză, conopidă și hrean.

Aceste legume sunt renumite pentru faptul că ajută la prevenirea bolilor canceroase, la detoxifierea corpului și apărarea antioxidantă.

Prazul face parte din familia „Allium” și este înrudit cu ceapa și usturoiul. Dincolo de faptul că dau un gust deosebit mâncărurilor, sunt apreciate și pentru virtuțile lor medicinale.

Beneficiile lor se datorează antioxidanților și compușilor bogați în sulf. Nutriționistul Alexandra Rothwell ne arată pe scurt de ce aceste legume trebuie să facă parte din dietă noastră.

Citește și – Salată de broccoli și conopidă – o metodă simplă de prevenire a cancerelor

Ceapa este o sursă foarte bună de quercetină, un flavonoid cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, care ne poate proteja de diferite cancere și boli cardiovasculare.

Conține de asemenea mai mulți polifenoli decât alte legume populare, precum roșii, morcovi sau ardei grași.

Consumul de usturoi este la fel de important deoarece contribuie la scăderea presiunii arteriale sistolice și diastolice.

Are proprietăți antimicrobiene și anticancerigene. Compușii săi au demonstrat o activitate antitumorală în testele de laborator. usturoiul poate încetini rata de creștere a tumorilor în țesuturile stomacului, vezicii biliare, prostatei și colonului.

Pentru a beneficia de proprietățile usturoiului trebuie să îl zdrobim sau să îl tăiem și să îl lăsăm câteva minute să se elibereze compușii organosulfurici. Abia apoi îl putem mânca, găti sau adăuga în amestecuri acide.

Femeile care mănâncă usturoi, ceapă și fibre în cantități mari au un risc mai mic de cancer la sân, potrivit unui studiu amplu realizat în Franța.

Prazul protejează vasele de sânge

La fel ca ceapa și usturoiul, prazul conține flavonoide și sulf. Unul din cei mai importanți antioxidanți din praz este kaempferol, care are efecte vasodilatatoare.

Acest compus protejează căptușeala vaselor de sânge de daunele moleculelor de oxigen reactiv.

Citește și – Prazul ajută la vindecarea polipilor și leziunilor colonului

Un alt nutrient care susține sănătatea sistemului cardiovascular este acidul folic, prezent în frunzele și bulbul de praz sub forma de 5-metiltetrahidrofolat.

Și polifenolii pe care îi conține au un efect protector asupra vaselor de sânge.

Cercetătorii recomandă cel puțin o porție de ceapă, usturoi sau praz pe zi.

Supă de conopidă și praz – rețetă

Această rețetă combină la modul cel mai savuros legume crucifere cu legume din familia „Allium”. Rezultatul este o supă deosebit de benefică sănătății, pe care vă invităm să o încercați!

Ingrediente

  • 2 fire de praz
  • 1 căpățână de conopidă
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 praf de boia de ardei iute
  • sucul de la ½ lămâie
  • 4 căni de apă
  • sare, piper și cimbru, după gust
  • opțional: migdale sau nuci mărunțite

Mod de preparare

Tăiați tulpina și căpățâna de conopidă în bucăți respectiv buchețele mici. Spălați-le bine în apă și lăsați-le deoparte.

Îndepărtați partea dură de pe tulpinile de praz. Tăiați-le în jumătate și spălați-le bine. Tăiați-le apoi bucăți potrivite.

Puneți uleiul într-o cratiță, la foc potrivit. Adăugați ceapa și usturoiul tocate mărunt și boiaua de ardei. Căliți-le câteva minute, până când ceapa devine transparentă și s-a înmuiat. Amestecați ocazional.

Adăugați apoi bucățile de praz și conopidă și căliți-le câteva minute.

Puneți apa și aduceți la punctul de fierbere. Când a început să clocotească, dați focul la mic și fierbeți legumele până se înmoaie. Durează circa 20 de minute.

Între timp, puneți o tigaie pe foc și rumeniți migdalele sau miezul de nucă.

Scurgeți jumătate din cantitatea de apă din supă, într-un bol.

Introduceți blenderul manual în cratița cu supă și pasați legumele. Sau puteți folosi un robot de bucătărie pentru a mixa supa și a o transforma în supă-cremă.

Adăugați în supa obținută sucul proaspăt stors de la lămâie, sare, piper și cimbru. Gustați dacă mai trebuie ceva. Dacă supa este prea groasă, mai adăugați puțin din zeama scursă adineauri.

Puneți supa de conopidă și praz în boluri adânci. Serviți cu migdale sau nuci rumenite pe deasupra (și eventual coajă de lămâie rasă).

Citește și – Supă dietetică de broccoli și praz

Surse articol:

1. The World’s Healthiest Foods, Leeks: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26
2. Alexandra Rothwell, How to Boost Your Health with Allium Vegetables (Recipe Included!), Mount Sinai: https://health.mountsinai.org/blog/boost-your-health-with-allium-vegetables-recipe-included/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.