Varză de Bruxelles călită, cu sos de tahini (rețetă anticancerigenă)

Specialiștii recomandă o porție de legume crucifere pe zi. Însă câți dintre noi împlinim această recomandare Cruciferele sunt varza, broccoli, conopida, ridichea, rucola, varza de Bruxelles.

Probabil că cei mai mulți dintre noi consumăm aceste legume doar ocazional, la salate sau doar ca garnitură.

Varza de Bruxelles cu sos tahini

Varza de Bruxelles cu sos tahini: Timolina – Freepik.com

Legumele crucifere ne pot proteja împotriva cancerului. Acestea susțin 3 sisteme mari asociate cu prevenirea sau combaterea cancerului: sistemul antioxidant, sistemul detoxifiant și sistemul inflamator/antiinflamator.

Iată de ce merită să le oferim un loc „de vază” în dieta noastră.

Varza de Bruxelles – beneficii importante

Broccoli și varza de Bruxelles conține cantități mari de izotiocianați. Acești compuși au demonstrat efecte anticancerigene și detoxifiante. S-au dovedit utili mai cu seamă împotriva cancerului mamar.

Izotiocianații sunt molecule mici care se formează din glucozinolații regăsiți în legumele crucifere.

Atât cei care se formează în mod natural în aceste alimente, cât și cei sintetici au proprietăți anticancerigene. Aceștia reduc activarea carcinogenilor și ajută la eliminarea lor din corp. pot inhiba creșterea mai multor tipuri de celule canceroase.

Studiile recente au arătat că izotiocianații afectează diverse căi implicate în formarea tumorilor (apoptoza, stresul oxidativ, progresia ciclului celular).

Citește și – Varza de Bruxelles protejează ADN-ul și ne apără de cancer

În anumite țări, consumul legumelor crucifere a fost asociat cu rate mai mic de cancer la sân. Acest efect protector s-ar putea datora faptului că ele ajută la eliminarea estrogenului și a altor hormoni din corp.

Datorită faptului că măresc nivelul enzimelor detoxifiante, glucozinolații pot reduce riscul de cancer colorectal.

Pe lângă faptul că ajută la prevenirea bolilor canceroase, aceste legume ne oferă cantități bune de vitamina K și calciu, care susțin sănătatea oaselor.

Iar vitamina C pe care o conțin măresc și mai mult apărarea antioxidantă.

156 de grame de varză de Bruxelles gătită ne oferă:

  • vitamina K (243% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • vitamina C (129% din DZR)
  • acid folic (23% din DZR)
  • vitamina B6 (16% din DZR)
  • mangan (15% din DZR)
  • colină (15% din DZR)
  • fibre (15% din DZR)
  • fosfor (12% din DZR)
  • potasiu (11% din DZR)
  • omega-3 (11% din DZR)
  • fier (10% din DZR)
  • proteine (8% din DZR)
  • magneziu (7% din DZR)
  • vitamina A (7% din DZR)
  • calciu (6% din DZR)

Varza de Bruxelles ajută de asemenea la scăderea colesterolului. Previne daunele la nivelul vaselor de sânge.

Susține digestia și scade riscul mai multor afecțiuni: cardiovasculare, rezistența la insulină, sindromul colonului iritabil, obezitatea, artrita reumatoidă, diabetul de tip 2 sau colita ulcerativă.

Citește și – Varza de Bruxelles scade colesterolul și glicemia 

Varză de Bruxelles călită cu sos tahini – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de varză de Bruxelles
  • 1 lingură de pastă tahini
  • ½ lămâie
  • 1 ½ linguri de ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Verzele de Bruxelles se curăță de părțile alterate/oxidate (dacă există). Apoi se spală și taie în sferturi, în funcție de cât de mari sunt.

Se lasă să se zvânte, apoi se tamponează cu un șervețel să se usuce bine. Astfel își vor păstra mai bine culoarea după ce sunt gătite.

Între timp puteți pregăti sosul. Amestecați pasta tahini cu sucul stors de la o jumătate de lămâie și puțină apă, cât să obțineți un sos.

Amestecați energic, pentru a obține o compoziție omogenă. Adăugați sarea la final.

Puneți uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare. Potriviți focul și când uleiul s-a încins, adăugați usturoiul zdrobit. Căliți-l 1-2 minute, apoi adăugați verzele de Bruxelles.

Presărați sare și piper. Căliți varza circa un sfert de oră, amestecând ocazional. Sunt gata când s-au înmuiat și au devenit ușor rumene pe părți. Dacă sunt încă tari, adăugați puțină apă și mai lăsați-le să fiarbă până se frăgezesc.

Transferați-le apoi pe un platou și lăsați-le să se răcorească. Serviți cu sosul de tahini deasupra, sau amestecați-l complet cu verzele.

Această mâncare de varză de Bruxelles devine mult mai dulce și gustoasă după ce stă o zi. O puteți servi la temperatura camerei sau o puteți încălzi puțin.

Dacă vreți, puteți adăuga ceapă și cartofi când căliți verzele. Veți obține o mâncare mult mai satisfăcătoare.

Citește și – Varză de Bruxelles cu usturoi și parmezan (rețetă + beneficii)

Surse articol:

1. W A Nijhoff, M J Grubben, F M Nagengast, J B Jansen, H Verhagen, G van Poppel, W H Peters, Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans, Carcinogenesis. 1995 Sep;16(9):2125-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7554064/
2. Xiang Wu, Qing-hua Zhou, and Ke Xu, Are isothiocyanates potential anti-cancer drugs? Acta Pharmacol Sin. 2009 May; 30(5): 501–512: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002831/
3. The World’s Healthiest Foods, Brussels Sprouts: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10
4. Mount Sinai, The Cancer Related Benefits of Brussel Sprouts (Recipe Included!): https://health.mountsinai.org/blog/the-cancer-related-benefits-of-brussel-sprouts-recipe-included/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.