Macrou în bere – rețetă mănăstirească

Mâncarea făcută la mănăstire este întotdeauna mai bună. Chiar dacă este de post, are un gust deosebit și cu toții se întreabă care este secretul.

Ei bine, secretul este rugăciunea. Călugării și maicile care pregătesc mâncarea în mănăstiri practică rugăciunea minții. De aceea bucatele lor ies de fiecare date atât de gustoase și sățioase.

Macrou in bere - reteta manastireasca

Macrou in bere – reteta manastireasca

Atunci când nu postesc, monahii mănâncă în mod special pește și produse marine. Iar rețetele lor sunt întotdeauna o sursă de inspirație pentru noi.

În rândurile următoare vă prezentăm o rețetă inedită de pește, făcut la cuptor cu bere.

Citește și – Macrou marinat în casă, fără oțet

Macrou în bere – rețetă mănăstirească

Ingrediente

  • 2 pești macrou
  • 100 ml de bere
  • 1 ceapă
  • 1 lămâie
  • 2-3 linguri de ulei
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare, piper și alte condimente preferate

Mod de preparare

Peștii se curăță la exterior și la interior. Se îndepărtează capurile și intestinele.

Se spală bine și se tapetează cu șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de lichid. Se dau cu sare și piper (și alte condimente, dacă folosiți).

Ceapa se curăță și se taie julien. Usturoiul se toacă mărunt iar lămâia se taie felii. Se face un baiț din ceapă, usturoi, lămâie, bere și apă. Se introduce peștele în baiț și se lasă peste noapte la macerat.

A doua zi, se ia un vas yena. Se unge cu ulei și se așază peștele în el.

Citește și – Pateu de macrou – rețetă pentru micul-dejun

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se lasă 20 de minute.

Macroul în baiț de bere este gata când s-a frăgezit bine.

Se poate servi cu mămăliguță și sos de usturoi.

Beneficiile consumului de macrou

Macroul este unul din cele mai gustoase tipuri de pește. Este deseori comparat cu tonul deoarece împărtășesc o textură fermă similară. De altfel, fac parte din aceeași familie „Scombridae”.

Spre deosebire de ton, macroul are o durată de viață mai mică. Este mai uleios și are un gust mai intens.

100 de grame de macrou crud conțin 189 de calorii, 11,9 g de grăsimi, 89 mg de sodiu și 19 g de proteine.

La fel ca alte tipuri de pește gras, macroul este bogat în acizi grași esențiali Omega-3. Este de asemenea o sursă foarte bună de vitamina B12. O porție de macrou conține 7,29 mcg și depășește doza zilnică recomandată de vitamina B12, adică 2,4 mcg pe zi.

Consumul de macrou ne oferă și alte vitamine din complexul B, vitamina D precum și minerale – seleniu, magneziu și fosfor.

Citește și – Tocană de macrou cu rosii – rețetă + beneficii

Surse articol:

1. Macrou în Bere, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie 2016, Editura Lumea Credinței, București, p. 71
2. Malia Frey, Marisa Moore, Mackerel Nutrition Facts and Health Benefits, Verywell Fit: https://www.verywellfit.com/mackerel-nutrition-facts-and-health-benefits-5074868

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.