Clătite din legume – rețetă coreeană de post

Unii nutriționiști susțin că micul-dejun trebuie să fie cât mai consistent, pentru a asigura o sațietate cât mai îndelungată.

Cei mai valoroși nutrienți pentru prima masă a zilei sunt proteinele și fibrele.

Clatite din legume

Clatite din legume: Timolina – Freepik.com

Ce putem mânca însă la masa de dimineață într-o zi de post? Untul de arahide este o alegere bună, deoarece are multe proteine.

Terciul de ovăz sau alte cereale sunt de asemenea utile, datorită conținutului bogat în fibre.

O altă idee ar fi să servim o clătită din legume. Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos este inspirată din bucătăria coreeană. Se numește „Yachaejeon” și este deosebit de gustoasă și sățioasă.

Mâncărurile economice erau preferate pe vremuri, când familiile erau mai numeroase și trebuiau hrănite mai multe guri.

Citește și – Clătite din cartofi – o rețetă economică din anul 1732

Se pot folosi diverse tipuri de legume. Această rețetă vă permite de asemenea să folosiți legumele pe care le aveți în frigider de ceva timp și nu le mănâncă nimeni.

Clătite din legume – rețetă

Ingrediente

  • 1 ceapă albă
  • 4 cepe verzi
  • 1 cartof dulce mediu sau 1 morcov
  • ½ dovlecel sau zuchinni
  • 1 bucată de praz
  • 1 ardei iute verde (opțional)
  • 3 ciuperci proaspete
  • ¾ cană de făină
  • ½ linguriță de sare
  • ¾ cană de apă
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Tăiați toate legumele fâșii, ca bețișoarele de chibrituri. Sau le puteți tăia cubulețe, după preferință. Cantitățile sugerate sunt orientative.

Această rețetă poate fi făcută „din ochi”.

Puneți toate legumele (cu excepția ciupercilor) într-un bol. Adăugați sarea, apa și puțină făină, cât să obțineți o compoziție ușor legată. Amestecați cu o lingură de lemn.

Încingeți o tigaie pe foc cu 2 linguri de ulei. Dacă folosiți o tigaie mare (de 30 cm.), veți putea coace toată compoziția odată. Dacă tigaia este mai mică, faceți mini-omlete sau mai multe omlete.

Când uleiul începe să sfârâie, adăugați compoziția în tigaie și răspândiți cu lingura pe toată suprafața tigăii. Aplatizați bine legumele.

Reduceți focul la mediu și așezați deasupra clătitei feliuțele de ciuperci. Presați-le cu dosul lingurii ca să intre ușor în compoziție.

Gătiți clătita 5 minute, sau până când devine aurie sau ușor maronie pe fund.

Citește și – Clătite dietetice din năut și spanac – fără ou

Întoarceți clătita cu o paletă lată pe cealaltă parte. Măriți puțin focul și mai adăugați 1-2 linguri de ulei pe marginea tigăii, în jurul clătitei.

Ridicați o margine a clătitei cu paleta și înclinați tigaia, astfel încât uleiul să ajungă dedesubtul clătitei.

Coaceți clătita încă 4 minute, sau până când se rumenește ușor pe fund.

Presați-o ocazional cu paleta.

Mai întoarceți o dată clătita și lăsați-o încă 2 minute.

Transferați clătita pe o farfurie mare. Serviți-o caldă. Autoarea acestei rețete recomandă un sos delicios care merge cu clătita din legume.

Sos pentru clătitele din legume – rețetă

Ingrediente

  • 2 linguri de oțet
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de semințe de susan prăjite

Citește și – Cele mai reușite clătite vegane, fără ouă, zahăr sau făină albă

Preparare

Amestecați toate ingredientele într-un bol. Rupeți clătita cu mâna, înmuiați câte o bucată în sos și serviți.

Sursă articol: Maangchi, Vegetable Pancake: https://www.maangchi.com/recipe/yachaejeon

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.