Cum să faci un sos probiotic pentru salate și alte mâncăruri
Sunteți de acord că la o salată dressing-ul face totul? Sosul este cel care duce salata la un alt nivel, atât din punct de vedere gustativ, cât și nutrițional.
În rândurile de mai jos veți găsi rețeta unui sos cu efecte probiotice. Este atât de versatil încât poate fi folosit la diverse salate, legume coapte, mâncăruri gătite, carne, pește și inclusiv la marinate.
Sos probiotic pentru salate si alte mancaruri: Freepik.com
Se prepară în 5 minute și poate fi „personalizat” în funcție de ingredientele pe care le aveți în casă. Conține ingredientele de bază folosite la vinegretă.
Citește și – Sos de avocado pentru salate și paste – rețetă + beneficii
Sos probiotic pentru salate – rețetă
Ingrediente
- sucul de la 2-3 lămâi (sau 60 ml)
- 3-4 căței de usturoi
- ¾ cană de ulei de măsline
- 1 linguriță de oțet de mere
- 1 mână de pătrunjel tocat mărunt
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper negru
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un borcănel de sticlă. Gustați de sare și piper. Puneți capacul și agitați borcanul energic pentru omogenizarea ingredientelor.
Pentru ca sosul să capete efecte probiotice, lăsați-l să stea 12-24 de ore la temperatura camerei.
Poate fi păstrat 4-5 zile la temperatura camerei, după care va începe să se fermenteze și să se acrească.
Dacă nu ați reușit să îl consumați în 4-5 zile, mutați-l în frigider și păstrați-l într-un bol cu apă caldă. Data viitoare preparați-l într-o cantitate mai mică.
Citește și – Sos de ghimbir și usturoi – rețeta unui medicament puternic
Sfaturi și sugestii
Uleiul de măsline trebuie să fie de calitate pentru ca salata să aibă un gust bun.
Sucul de lămâie trebuie să fie de asemenea proaspăt, stors în casă. Conține enzime și vitamine și este foarte sănătos. Poate fi înlocuit cu suc de lime (lămâie verde), pentru o aromă deosebită.
Oțetul de mere trebuie să fie natural. Deși dressing-ul are suficientă acreală de la sucul de lămâie, oțetul îi adaugă un efect probiotic în plus.
Usturoiul nu poate fi exclus din această rețetă. Dă salatelor un gust desăvârșit.
Pătrunjelul este opțional. Însă el vine cu un aport de vitamina C și fier, și cu o notă de prospețime.
Poate fi înlocuit cu mărar sau busuioc.
Citește și – Sos verde pentru la iarnă
Sursă articol: Mary harp, Probiotic Lemon-Garlic Salad Dressing Vinaigrette, Traditional Cooking School: https://traditionalcookingschool.com/food-preparation/recipes/probiotic-lemon-garlic-salad-dressing-vinaigrette/