Lichior de gutui. Vă surâde ideea?

Luna octombrie este luna gutuilor. Așa că, acum când este sezonul lor, să profităm la maxim și să facem din ele gem, peltea, jeleuri, compot și alte bunătăți.

Știți cât de savuros este lichiorul de gutui? Rețeta este foarte simplă. Aveți nevoie doar de gutui, zahăr și alcool pentru a-l prepara în casă.

Lichior de gutui reteta

Lichior de gutui reteta: Nikitabuida – www.freepik.com

Nu trebuie să fierbeți gutuile pentru această rețetă, deoarece pectinele pe care le vor elibera vor da lichiorului un aspect gelatinos și tulbure.

LICHIOR DE GUTUI – REȚETĂ

Ingrediente

  • 2 gutui mari
  • 1 cană de zahăr
  • votcă sau brandy

Ingrediente opționale:

  • 1 mână de petale de trandafir proaspete sau uscate
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

Pentru ca lichiorul să aibă o aromă bogată, trebuie să folosiți gutui galben, coapte bine. Cele verzi nu sunt suficient de maturate și nu au gust.

Spălați gutuile de puf și de impurități. Tăiați-le în jumătate și îndepărtați cotorul cu semințele.

Dați-le apoi pe răzătoarea mare. Trebuie să vă mișcați cât de repede puteți la această etapă, deoarece fructele odată tăiate sau rase se oxidază.

Dacă gutuile devin maro, nuanța va trece și în lichior. Aici intervin petalele de trandafiri. Ele dau lichiorului o culoare mai frumoasă, dar și o aromă florală deosebită.

O altă metodă ar fi să tăiați pur și simplu gutuile felii.

Puneți-le într-un borcan încăpător. Presărați peste ele zahărul.

Gutuile sunt astringente și acrișoare, de aceea necesită mult zahăr. Dar puteți folosi de la ¼ cană sau până la 2 căni de zahăr. Ajustați după gust și necesitate.

Adăugați apoi batonul de scorțișoară și petalele de trandafir, dacă folosiți.

Umpleți borcanul cu alcool. Puteți folosi votcă sau brandy. Vodca trebuie să aibă minim 80 de grade pentru ca lichiorul să fie concentrat.

Puneți capacul și agitați puțin borcanul. Lăsați gutuile la macerat vreme de 2-3 luni în alcool.

În această perioadă, borcanul trebuie ținut într-un loc întunecos și răcoros. Ori de câte ori vă amintiți, agitați-l puțin, pentru a ajuta la extragerea aromei din gutui.

Lichiorul de gutui va fi suficient de gustos după 1 lună. Dacă aveți răbdare, după 2 luni va avea o aromă desăvârșită.

Consumați-l în cantități mici, terapeutice, de 30-50 ml pe zi.

În zilele reci de toamnă sau iarnă îl puteți combina cu cidru de mere fierbinte.

Vă propunem și alte rețete inedite din gutui, pe care le puteți încerca sezonul acesta:

Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
Ceaiul de gutui reface celulele ficatul, susține sănătatea stomacului și pancreasului
Peltea de gutui – fină și delicioasă ca mierea
Dulceață terapeutică de gutui cu miere și ghimbir (fără fierbere)
Gutui coapte la cuptor cu nuci și mirodenii
Gem dietetic de gutui fără zahăr 
Gutui cu miere și propolis – leac mănăstiresc pentru tusea persistentă
Pastă de gutui
Băutură caldă de gutui cu mere și ghimbir (rețetă video)

Surse articol:

1. Ashley Adamant, Quince Liqueur, Adamant Kitchen: https://adamantkitchen.com/quince-liqueur/
2. Theabion, Homemade Quince Liqueur, Instructables: https://www.instructables.com/Homemade-Quince-Liqueur/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.