Plăcinta americană cu mere din secolul XVIII – cea mai simplă și ieftină rețetă
Această plăcintă cu mere este constituită doar din crustă și mere. Nimic mai mult. Nici un agent de creștere, nici un ingredient sintetic.
Dacă folosiți tipul de măr potrivit, nici nu trebuie să puneți zahăr sau alte arome.
Alimentația în timpurile trecute nu era atât de sofisticată precum astăzi. Dacă ar fi să ne întoarcem în vremurile biblice, am vedea că oamenii se hrăneau atunci foarte simplu și natural.
Mâncărurile lor erau făcute din foarte puține ingrediente.
Odată cu evoluția noastră ca civilizație, au apărut rețete complexe, care conțin o amestecătură de ingrediente.
Rețetele simple au mai fost practicate – din necesitate, în vreme de război, de restriște și de foamete.
Plăcintă cu mere foarte simplă și ieftină
În rândurile de mai jos vă prezentăm o plăcintă cu mere foarte simplă, care se făcea în secolul al XVIII, când multe din alimentele de bază erau foarte greu de obținut.
Este un desert foarte ușor, care merită încercat.
Farmecul său este că nu are nici un fel de aromă sintetică (de rom, de vanilie). Plăcinta are un gust natural bogat de măr.
Plăcinta cu mere este un desert foarte popular în America, dar și la noi. Rețeta de mai jos datează din anul 1749. Atunci, pe la mijlocul secolului al 18-lea, englezii obișnuiau să plătească lucrătorii din agricultură în alimente.
Această plăcintă era unul din modurile prin care britanicii le puteau oferi muncitorilor un desert ieftin dar în același timp plăcut și satisfăcător.
Plăcinta cu mere erau ieftină în acea vreme deoarece fermierii aveau foarte mulți pomi fructiferi pe pământurile lor. Merele reprezentau așadar o sursă valoroasă de hrană.
Citește și – Plăcintă cu mere din aluat simplu, fără zahăr
Pe lângă faptul că este și bun și economic, prepararea acestui desert necesită abilități minime de gătit. Oricine îl poate face în casă.
Multe gospodine tinere se simt intimidate de faptul că trebuie să prepare un aluat. Însă aluatul acestei plăcinte este extrem de simplu. Conține doar 2 ingrediente.
Modul de asamblare este la fel de necomplicat.
Plăcintă americană din sec. XVIII – rețetă
În rețeta din sec. 18 nu sunt date cantitățile exacte ale ingredientelor. Puteți folosi ghidul orientativ de mai jos.
Ingrediente
- unt rece (1 cană de unt tăiat cubulețe)
- făină (2 ½ căni)
- apă foarte rece (6 linguri)
- 1 praf de sare
- mere (circa 4-5 mere)
- zahăr (3 linguri, sau după gust)
Mod de preparare
Puneți făina într-un bol și adăugați sarea și untul tăiat cubulețe. Acesta nu trebuie să fie moale.
Frământați cu degetele, fărâmițând fiecare bucățică de unt pe rând. După ce untul s-a combinat bine cu făina, adăugați puțină apă, cât să rezulte un aluat maleabil.
Împărțiți aluatul în 2 bucăți.
Presărați făină pe masa de lucru. Întindeți o bucată de aluat cu sucitorul, într-o foaie rotundă, suficient de mare cât să încapă într-o tavă rotundă joasă.
Faceți foaia mai mare, ca să acopere și pereții tăvii.
Rulați foaia pe sucitor și puneți-o în tava unsă cu puțin unt sau ulei.
Curățați merele de coajă (dacă sunt naturale, nu le decojiți), îndepărtați cotoarele și tăiați-le cubulețe și/sau felii.
Puneți-le în tavă, câte încap. Presărați peste el puțin zahăr. Un condiment specific pentru plăcinta cu mere la americani este nucșoara.
La noi se folosește de regulă scorțișoara și vanilia. Acestea sunt opționale. Dacă vreți să le folosiți, adăugați-le acum, împreună cu zahărul.
Întindeți și cea de-a doua bucată de aluat într-o foaie rotundă, mare cât forma tăvii.
Puneți-o deasupra merelor și tipăriți marginile împreunând cele două foi de aluat (cea de deasupra cu cea de dedesubt). O altă variantă (mai estetică) ar fi să tăiați foaia de aluat fâșii lungi și să le așezați distanțate, ca în imaginea de dedesubt:
Înțepați foaia de deasupra cu o furculiță din loc în loc, ca să nu se umfle în timpul coacerii și să se crape foarte tare.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Plăcinta cu mere este gata în circa 25-30 de minute, însă depinde de cuptor.
În secolul 18 nu se folosea nici un fel de cronometru. Scoteau plăcinta din cuptor când aceasta începea să miroase puternic și să fie aurie pe deasupra și rumenă pe margini.
Așteptați să se răcească și tăiați-o ca pe tort. Miroase foarte frumos – crusta a unt și mijlocul a mere parfumate.
Este bună și caldă și rece.
Citește și – Tartă de post cu mere și nuci, fără coacere
Surse articol:
1. Townsend, Simplest Apple Pie Ever: https://www.youtube.com/watch?v=3WLebI5eNlg
2. Epicurious, Butter Pie Crust: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/butter-pie-crust-236477