Pâinici din mălai – pâinea săracului în sec. XVIII

Din mălai poți face mămăligă, și nicidecum pâine. Cel puțin așa stau lucrurile în zilele noastre.

Ei bine, în secolul 18, făina de porumb era foarte des folosită la prepararea unor turtițe care erau servite pe post de pâine lucrătorilor de pe plantația Mount Vernon din Washington.

Painici din malai - painea saracului in sec. XVIII

Painici din malai – painea saracului in sec. XVIII: Jcomp – www.freepik.com

Explicația este simplă. Porumbul era mult mai ieftin decât grâul și putea hrăni mai ușor mulțimea lucrătorilor în Marea Britanie și Estul Europei.

Majoritatea grâului produs în Marea Britanie lua calea exportului. În mod inevitabil s-a ivit necesitatea utilizării unor cereale mai ieftine pentru populația de rând și coloniile americane. Porumbul era unul din ele.

Este o rețetă extrem de practică, facilă și rapidă. Lucrătorii o puteau face dimineața devreme, întrucât la prima oră trebuiau să fie pe câmp la lucru.

Dacă vă tentează să încercați aceste pâinici din mălai, nu ezitați!

Pâinici din mălai – rețetă

Aveți nevoie doar de 3 ingrediente: făină albă de porumb, apă și cayenne.

Cel de-al treilea ingredient este un condiment opțional, care dă turtițelor o aromă picantă deosebită.

Citește și – Pâine fără drojdie, cu bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Puneți 5 căni de făină într-un bol mare. Adăugați puțin cayenne și puțină sare. Amestecați cu o lingură de lemn.

Adăugați suficientă apă călduță cât să obțineți o compoziție grosuță, dar lichidă. Apa caldă ajută aluatul să crească puțin în timpul coacerii.

Trebuie să puneți mai multă apă decât la aluatul clasic de pâine. Compoziția finală trebuie să aibă consistența unei smântâni.

Încingeți o tigaie pe foc. Adăugați untură sau ulei. Când grăsimea începe să sfârâie, puteți începe să coaceți turtițele.

Luați câte o lingură din compoziție și puneți-o în tigaie. Nivelați puțin și dați turtei o formă plată, rotundă.

Puteți face câte 3-4 turtițe odată, în funcție de cât de mare este tigaia. Turtițele se întorc cu o paletă când s-au rumenit ușor pe fund și fac bule la suprafață.

Citește și – Pâine coaptă la tigaie – gata în 10 minute!

Sugestii de servire

Aceste turte din porumb nu sunt menite să fie consumate ca atare. Pot fi servite cu supe, tocănițe, sosuri sau mâncăruri care conțin fasole ori alte leguminoase.

Aroma și textura sunt extraordinare. Nu sunt crescute sau aerate ca și clătitele, nici dense ca turtele din grâu.

Sunt atât de simple. Oricine le poate face acasă. Aproape că nu au nici un fel de ingredient în ele, decât mălai și apă.

Există diverse versiuni ale rețetei. Puteți, de pildă, adăuga făină de grâu și un agent de creștere, precum bicarbonat de sodiu sau praf de copt.

Citește și – Cum să mănânci pâine fără să te îngrași – sfaturile experților

Surse articol:

1. Townsends, Don’t Be Confused About This Simple Quick Bread: https://www.youtube.com/watch?v=ecnSW1t4dLk
2. Townsends, Cornbread: 18th Century Breads, Part 3. S2E14: https://www.youtube.com/watch?v=tVuWJ54CjpE

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.