Varză murată „al dente” cu morcov
Am folosit termenul „al dente” aici pentru a descrie textura crocantă pe care o are varza murată după metoda de mai jos.
Este la fel de bună ca salata de varză crudă, dar este mai sănătoasă.
Cuprins
Ce beneficii are varza murată
140 de grame de varză murată ne oferă:
- 23% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
- 15% din DZR de vitamina K1
- 15% din DZR de cupru
- 12% din DZR de fier
- 11% din DZR de vitamina B6
- 9% din DZR de acid folic
- 9% din DZR de mangan
- 5% din DZR de potasiu
- 4 g de fibre
Este important de menționat că procesul de fermentare sporește conținutul nutrițional al legumelor. În primul rând, se formează probiotice.
Aceste bacterii bune susțin sănătatea intestinală și imunitatea. Ele stimulează producția de anticorpi naturali și împiedică creșterea bacteriilor dăunătoare.
Probioticele facilitează digestia alimentele consumate și absorbția vitaminelor și mineralelor lor.
Citește și – Ciorbă de varză murată – rețetă ucrainiană cu numeroase beneficii!
Alimentele bogate în probiotice pot preveni sau ajuta la tratarea răcelilor și a infecțiilor urinare.
Consumul de varză murată ne poate ajuta și să slăbim. Varză murată are în general puține calorii (27) și carbohidrați (6 g din care 4 g sunt fibre) și zero grăsimi.
În schimb, conține mult sodiu (41% din DZR).
Citește și – Varză murată cu turmeric – un tonic excelent pentru imunitate, inflamații, cancer
Varză murată „al dente” – rețetă
Ingrediente
- 2 verze de toamnă
- 2 morcovi
- 3 linguri de sare
- apă
Metodă
Curățați varza de foile veștejite de deasupra. Pentru a fi mai ușor de consumat, varza se taie fideluță.
În mod asemănător, morcovii trebuie tăiați fâșii subțiri, precum chibriturile.
Există răzătoare speciale pentru a obține această formă. Dar se poate realiza și la mână, cu un cuțit bine ascuțit. Aveți grijă să nu vă accidentați.
După ce ați tocat varza și morcovii, puneți-Ie într-un lighean încăpător și amestecați-le cu mâinile.
Puneți amestecul de legume în borcane de sticlă.
Pot fi borcane mai mari sau mai mici, în funcție de numărul de persoane pe care le aveți de obicei la masă.
În cazul conservelor este indicat să folosiți borcane mai mici, pe care le puteți goli cât mai repede după deschidere.
Citește și – Cura cu varză murată pentru polipi pe colon, ulcer și formațiuni tumorale (rețeta călugărilor din Balcani)
Amestecul de varză și morcov trebuie îndesat bine în borcane pentru a nu rămâne locuri goale.
Lăsați un spațiu liber de 3 degete deasupra. Puneți câte puțină sare în fiecare borcan, apoi turnați apă, până la nivelul legumelor. Acestea trebuie să stea scufundate în lichid.
Puneți capacele la borcane, fără să le strângeți.
Așezați borcanele undeva în casă, într-un loc ferit de lumină. Lăsați varza și morcovul la murat timp de 3 zile, sau până când fermentează. Depinde cât este de cald în casă.
Cu o lingură de lemn, amestecați în borcane de 2 ori pe zi.
După cele 3 zile, închideți capacele ermetic și țineți borcanele la frigider sau într-un loc rece.
Varza murată astfel poate rezista câteva luni bune.
O puteți servi cu diverse mâncăruri gătite. Dar se poate consuma la fel de bine ca o salată, dacă îi puneți puțin ulei.
Citește și – Varza – „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi
Surse articol:
1. Alina Petre, Atli Arnarson, 8 Surprising Benefits of Sauerkraut (Plus How to Make It), Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut
2. Rețete Ușoare.eu, Varză murată crocantă: https://retete-usoare.eu/varza-murata-crocanta/