Salată de legume cu maioneză de muștar pentru iarnă
Această salată de legume cu maioneză de muștar este o conservă excelentă pentru iarnă! Ne-am inspirat din rețeta „salată de murături în sos de muștar” de pe site-ul „Divă în bucătărie”.
Ne-a plăcut pentru că autoarea rețetei a ales să facă o maioneză din muștar, și nu doar un sos lichid cu apă și oțet. Astfel, salata obținută este mult mai consistentă și mai densă.
Are un gust asemănător salatei de boeuf, deși nu are maioneză din ou. Din acest motiv poate fi servită și în zilele de post.
Este atât de bună încât o puteți consuma ca atare. Legumele nu sunt nici crude complet, nici foarte moi. Au o textură ușor crocantă.
Salată de legume cu maioneză de muștar pentru iarnă – rețetă
A durat 3 ore curățatul și tăiatul legumelor, în 2 persoane. Iar prepararea maionezei de muștar și finalizarea salatei a mai durat a doua zi încă 2-3 ore.
Ingrediente
- 2 kg de gogoșari
- 2 kg de gogonele verzi
- 1 kg de ardei kapia
- 1 ½ țelină
- 1 kg de morcov
- 1 kg de ceapă
- 1 dovlecel
Ingrediente pentru saramură
- 500 ml de oțet din vin de 9 grade
- 1 ¼ litru de apă
- 4 linguri de zahăr
- 2 ½ linguri de sare pentru murături
- 2-3 frunze de dafin
- 1 lingură de boabe de piper negru
- 1 lingură de boabe de ienibahar
- 1 lingură de coriandru
Ingrediente pentru maioneza din muștar
- 300 g de muștar clasic sau dulce
- 500 ml de ulei
Mod de preparare
Curățați de coajă morcovii, țelina, dovlecelul și ceapa.
Noi am dat jumătate din cantitatea de morcov pe răzătoarea cu găuri mari, iar cealaltă jumătate am tăiat-o rondele.
O țelină am dat-o pe răzătoarea mare, iar cealaltă jumătate am tăiat-o fâșii, ca niște chibrituri. Puneți toate aceste legume într-un lighean mare.
Ceapa se taie fideluță. Dovlecelul l-am tăiat fâșii.
Spălați apoi gogoșarii și ardeii kapia și scoateți cotoarele cu semințe.
Tăiați-o apoi fâșii, cubulețe sau cum doriți. Bucățile pot fi mai mari sau mici.
Spălați apoi gogonelele și tăiați-le felii sau cubulețe, după preferință.
Noi le-am tăiat toate legumele potrivit, pentru ca salata să fie mai ușor de mâncat.
Ceapa, gogoșarii, ardeii și gogonele se pun într-un vas separat.
Pregătiți apoi saramura în care veți opări legumele.
Puneți oțetul, apa, sarea, piperul și mirodeniile într-o cratiță, pe foc.
Când începe să clocotească, introduceți pe rând amestecul de ceapă, gogoșari, ardei și dovlecel. Din momentul în care apa fierbe, lăsați legumele să fiarbă 5 minute.
Scoateți-le cu o paletă într-o cratiță sau într-un lighean cu pereții groși. Opăriți pe rând toată cantitatea de legume, timp de 5 minute.
Opăriți apoi amestecul de morcov, țelină și ceapă, lăsându-le să fiarbă 10 minute (rădăcinoasele sunt mai tari și trebuie să fiarbă mai mult).
Scoateți legumele cu o spumieră într-un vas.
Amestecați la final toate legumele opărite și turnați amestecul de oțet care a rămas peste ele. Acoperiți vasul cu o greutate și lăsați legumele la macerat peste noapte. Dacă nu vă încap într-un singur lighean puteți folosi 2 vase.
A doua zi, scurgeți legumele de excesul de saramură, storcându-le ușor cu mâna. Lichidul rămas poate fi folosit pentru gogoșari în oțet, în sos de roșii sau alt tip de conserve de acest fel.
Pregătiți apoi maioneza din muștar. Goliți conținutului borcanului de muștar într-un lighean. Turnați câte puțin ulei și mixați, ca la maioneza din ou. Noi am folosit un mixer. Se poate folosi de asemenea un blender vertical (manual). Această maioneză se poate face și la mână, cu lingura.
Când ați incorporat tot uleiul și maioneza este gata, adăugați-o peste legume și amestecați cu mâna.
Spălați-vă pe mâini. Apoi, cu o lingură, umpleți borcanele cu salata de legume. Puteți folosi borcane de dimensiuni mai mici sau mai mari.
Noi am folosit borcane de 400 g, pentru ca odată desfăcut, borcanul cu salată să fie consumat într-un termen cât mai scurt. Am obținut 19 borcane.
Înfiletați capacele și sterilizați-le într-o tavă în cuptor, sau într-o cratiță cu apă pe aragaz, timp de 30 de minute.
Păstrați borcanele cu salată de legume și muștar în cămara cu bunătăți.
Citește și alte rețete similare:
Gogoșari în sos de muștar pentru iarnă
Salată de cartofi și conopidă, cu sos de muștar și usturoi
Tocană de dovlecei și orez, pentru iarnă
Conservă din roșii, vinete și ardei pentru iarnă
Zacuscă de sfeclă roșie pentru iarnă
Cum să congelezi legumele pentru iarnă – cea mai bună metodă