Ochiuri în sos de roșii și legume (Shakshuka) – mâncare tradițională din Israel
Shakshuka este una din cele mai îndrăgite mâncăruri din Israel, pe care o poți servi în orice moment al zilei: la micul-dejun, la prânz sau la cină.
Nu trebuie să mergi în Israel ca să ai această experiență. Shakshuka se prepară ușor, din ingrediente pe care le avem aproape tot timpul în frigider.
Cuprins
Ce este Shakshuka
Shakshuka este o mâncare tradițională din Israel. Are rădăcini adânci în culturile nord-africane din Liberia și Tunisia. Se servește și în Orientul Mijlociu.
Shakshuka înseamnă „toate amestecate”, așa cum de altfel arată această mâncare, păstrând totodată un aspect elegant.
Este considerat un mic-dejun hrănitor, sățios și sănătos pentru întreaga familie, dar poate fi servită la orice masă din zi.
Conține legume fierte – roșii, ardei, ceapă, usturoi, mirodenii și ouă făcute ochiuri. Se prepară într-o tigaie mare.
Odată ce ați apucat să îl faceți o dată, veți dori să îl preparați iarăși și iarăși.
Versiuni ale rețetei
Există numeroase versiuni ale rețetei. Practic, astăzi în Israel, orice mâncare în care se sparg ouă într-un sos de legume se numește Shakshuka.
Aveți posibilitatea să faceți din Shakshuka o mâncare vegetariană, înlocuind ouăle cu tofu.
Există chiar și o versiune mediteraneană a rețetei, în care se folosesc vinete și brânză feta. Această variantă se servește cu o porție de hummus.
Se mai pot adăuga ciuperci, spanac, praz, brânză.
Shakshuka – rețeta tradițională
Ingrediente
- 3-6 ouă (în funcție de nr. de porții)
- 3-5 roșii coapte dar ferme
- 2 ardei grași roșii
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 linguriță de chimion măcinat
- ½ linguriță de paprika sau pulbere de ardei iute
- sare, după gust
Mod de preparare
Ceapa și ardeii grași se taie mărunt. Se pune puțin ulei de măsline într-o tigaie de fontă și se călesc timp de 5 minute.
Se adaugă apoi usturoiul și mirodeniile și se mai lasă 1 minut.
Puneți apoi roșiile spălate și tăiate cubulețe (sau tomatele cu tot cu sos, zdrobite cu lingura). Se poate folosi și pastă de tomate în locul roșiilor proaspete.
Se adaugă apoi sare și piper și se amestecă. Legumele se lasă să fiarbă bine.
Pentru a adăuga ouăle, trebuie să faceți câte un locușor cu lingura din loc în loc. Spargeți ouăle direct în acele orificii. Astfel ouăle vor rămâne în aceeași poziție și nu se vor împrăștia în toată mâncarea.
Puneți capacul și lăsați ouăle să se gătească circa 5-8 minute, în funcție de preferință (poate le vreți mai ferme sau mai moi).
Stingeți focul și presărați deasupra pătrunjel verde tocat mărunt. Se pot adăuga și bucățele de brânză.
Shakshuka se aduce la masă imediat și se servește caldă, cu pită.
Citește și – Ouă cu cașcaval la tigaie sau la cuptor
Surse articol:
1. Culturally Ours, Traditional Israeli Shakshuka Recipe: https://www.culturallyours.com/2020/01/20/easy-israeli-shakshuka-recipe/
2. Lisa Bryan, SHAKSHUKA, Down Shiftology: https://downshiftology.com/recipes/shakshuka/