Negresă de post, cu mere și parfum de toamnă
Foarte multe gospodine apelează la negresă când au musafiri sau un eveniment într-o zi de post. Se prepară ușor, conține ingrediente minime și accesibile și este plăcută de toți.
Există mai multe versiuni de negresei de post. În compoziție se poate pune dulceață, miez de nucă, stafide sau rahat.

Negresa de post, cu mere: Lifeforstock – www.freepik.com
Se pot pune și fructe proaspete, precum prune, pere, mere, caise, vișine, cireșe, fructe de pădure.
De asemenea, în loc de apă se poate folosi lapte vegetal, suc sau sirop de fructe, pentru ca prăjitura să iasă mai colorată, mai aromată sau să aibă o textură mai bună. Unele femei folosesc apă minerală, deoarece ajută blatul să crească.
În rețeta de mai jos se folosesc mere, iar negresa obținută răspândește un iz plăcut de toamnă.
Citește și – Negresă de post cu cireșe
Negresă de post cu mere – rețetă
Ingrediente
- 1 cană de apă (lapte vegetal sau suc de portocale)
- 1 cană de făină
- ¼ cană de ulei
- 2 mere mari
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de dulceață sau gem
- 2 linguri de cacao
- 1 pliculeț de praf de copt
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
Mod de preparare
Știți deja probabil că ingredientele lichide și cele solide se amestecă separat.
Amestecați într-un bol făina cu praful de copt, pudra de cacao, zahărul și scorțișoara. Pentru a obține o aromă de caramel, puteți folosi zahăr brun.
În alt bol, amestecați apa cu uleiul și dulceața, folosind un tel. Incorporați apoi compoziția lichidă în amestecul solid și amestecați cu telul.
Compoziția obținută trebuie să fie groasă, ca o smântână.
Urmează acum să incorporați merele. Tăiați-le cubulețe sau felii subțiri și adăugați-le în aluatul de negresă. Păstrați câteva bucăți pentru a decora prăjitura.
Citește și – Negresă de post, cu nucă și gem – rețetă mănăstirească
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Turnați aluatul în tavă, pe care ați uns-o în prealabil cu ulei și ați tapetat-o cu hârtie de copt.
Coaceți negresa timp de 10 minute, apoi puneți deasupra bucățile de măr păstrate.
Mai lăsați prăjitura încă 30 de minute sau mai mult, până trece testul cu scobitoarea. Trebuie să știți că negresa va fi ușor umedă la interior, din cauza merelor.
Tăiați-o după ce se răcește complet, ca să nu se rupă. Negresa se poate pudra pe deasupra cu zahăr vanilat.
Negresa cu mere poate fi servită la micul-dejun sau ca desert, cu cafea sau ceai.
Citește și – Negresă de post fără foc, fără zahăr, fără făină și ulei
Sursă articol: Bucate Aromate, Negresă de post cu mere: https://bucate-aromate.ro/2014/11/negresa-de-post-cu-mere/