Somon cu legume, sos de muștar și miere – rețetă cu beneficii cardiovasculare
Somonul este fără îndoială un pește foarte gustos, dacă știm să îl preparăm și să îl asezonăm. Cel mai simplu mod de pregătire a somonului este în tigaie, rumenit în suc propriu și stropit cu zeamă de lămâie.
Somonul este absolut savuros dacă îl serviți cu un sos asiatic de soia, muștar și miere și îi alăturați o garnitură de legume verzi. Încercați în acest sens rețeta propusă de „Heart UK”, prezentată mai jos.
Cuprins
Somon cu legume și sos de muștar și miere – rețetă
Durată totală de preparare: 55 de minute
Număr de porții: 4
Ingrediente
- 350 g de somon (4 fileuri)
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de muștar
- 100 ml de apă
- 200 g de tulpini de broccoli
- 80 g de mazăre congelată
- 2 mâini de spanac
- 2 fire de ceapă verde
- 6 cartofi medii
- 2 linguri de ulei de floare-soarelui
- 1 lingură de ulei de măsline
- rozmarin, paprika
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i în sferturi sau cuburi mari.
Fierbeți-o timp de 5 minute, cât să se înmoaie puțin. Scurgeți-i de apă și puneți-i în tava cuptorului. Stropiți-i cu puțin ulei, presărați sare, rozmarin, paprika sau alte mirodenii și coaceți-i în cuptor timp de 35 de minute.
Între timp vă puteți ocupa de sos. Amestecați într-un bol mierea, muștarul, sosul de soia și apa. Spălați broccoli și clătiți mazărea și puneți-le la fiert într-o cratiță mic timp de 3 minute.
Într-o cratiță separată căliți spanacul în ½ lingură de ulei de măsline. Ceapa verde se taie bucăți, apoi fâșii lungi.
Fileurile de somon se spală, se tamponează cu un șervețel și se masează cu ½ lingură de ulei de măsline. Se prăjesc într-o tigaie non-aderentă timp de 7 minute, sub capac, apoi se întorc și se mai lasă 7 minute (circa un sfert de oră în total).
La final se toarnă sosul peste fileuri și jumătate din fâșiile de ceapă verde.
Așezați broccoli, mazărea și spanacul în centrul farfuriei. Puneți fileurile de somon deasupra iar în jurul lor cartofii. Turnați puțin sos deasupra peștelui și decorați cu restul de ceapă verde.
Citește și – Cel mai sănătos și rapid mod de a găti SOMONUL – rețetă gata în 5 minute
Somonul reduce riscul de boli cardiovasculare
Somonul este unul din cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii și a creierului. Beneficiile sale sunt atribuite în mare parte acizilor grași esențiali pe care acesta îi conține.
Consumul zilnic de somon îmbunătățește predicatorii de risc cardiovascular, potrivit unui studiu publicat în anul 2007 în jurnalul „Atherosclerosis”.
Studiul a fost realizat pe 48 de persoane sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani. Acestea au primit câte 125 g de somon pe zi, timp de 4 săptămâni. După această perioadă, participanții au urmat o dietă fără pește, timp de 1 lună.
Comparativ cu perioada în care nu au mâncat pește, dieta cu somon a redus semnificativ tensiunea arterială (cu 4%), trigliceridele (cu 15%) și colesterolul LDL (cu 7%).
Doar aceste modificări la nivelul tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge au fost asociate cu o scădere de 25% a riscului de boli cardiovasculare.
Citește și – Somonul oferă protecție sistemului cardiovascular, articulațiilor, creierului și ochilor
Surse articol:
1. Heart UK, Honey Soy and Mustard Salmon with Greens and Wedges: https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/recipe-detail/48-honey-soy-and-mustard-salmon-with-greens-and-wedges
2. Jose J Lara, Maria Economou, A Michael Wallace, Anne Rumley, Gordon Lowe, Christine Slater, Muriel Caslake, Naveed Sattar, Michael E J Lean, Benefits of salmon eating on traditional and novel vascular risk factors in young, non-obese healthy subjects, Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):213-21. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2006.06.018. Epub 2006 Oct 27: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17069820/