Cum se face chisălița – desertul țăranului român

Deși este una din mâncărurile tradiționale ale oamenilor de la sat, chisălița nu este o rețetă pur românească.

La origine, este un desert rusesc („kissel”) sau polonez („kisiel”). Dacă aveți bunici la țară, sunt șanse mari să fi mâncat măcar odată chisăliță.

Chisalita de prune

Chisalita de prune

Ce este chisălița?

Chisălița este un compot mai gros de fructe. Unii o consideră o supă de fructe sau un magiun subțire. Se poate face din diverse fructe.

Fructele se taie bucăți și se fierb în apă cu puțin zahăr. Compotul rezultat se îngroașă la urmă cu mălai, făină de grâu sau amidon.

Rețeta diferă în funcție de zonă. În unele regiuni din România, chisălița se prepară din suc sau piure de cireșe sau vișine. În alte părți, se folosesc zarzăre, corcodușe verzi, caise, prune uscate ori coapte.

Chisălița se poate face însă și din alte fructe, precum căpșuni, merișoare, coacăze roșii, afine sau rubarbă.

În limba slavonă veche, chisălița înseamnă „acru”, ceea ce arată preferința pentru folosirea fructelor acrișoare în rețetă.

În Moldva, țăranii obișnuiau să mănânce chisăliță la câmp cu mămăligă, datorită efectului ei răcoritor, hidratant și revigorant. Unii adăugau și ceapă prăjită în ea.

În funcție de gust și preferință, chisălița fi mai lichidă sau mai groasă. Unii nu mai pun făină, ci o fac doar din fructe. Este ideală pentru copii.

Poate fi servită în boluri sau în căni, ca pe compot sau dulceață. Este foarte bună rece, de la frigider. Are o aromă mai intesă și o consistență mai densă.

O puteți folosi și ca sirop (topping) pentru clătite, înghețată sau alte deserturi.

Chisălița este una din rețetele tradiționale care se servește după o înmormântare în Rusia.

Citește și – Chisălița – o delicatesă tradițională de neuitat

Chisăliță de prune sau alte fructe

Această rețetă este populară în Olternia. Se folosesc circa ½ kg de prune (, corcodușe, caise, vișine, cireșe sau alte fructe).

Acestea se spală bine, se scot sâmburii și se pun la fiert într-o cratiță cu 1 litru de apă. După ce s-au înmuiat, se pun 60 g de zahăr (sau după gust). Se poate adăuga și pudră de scorțișoară sau anason pentru o aromă deosebită.

Într-un bol se amestecă puțină apă (sau lapte) cu făină și se toarnă în cratiță. Se amestecă bine și se lasă 5 minute să se îngroașe.

Chisălița se servește rece.

Există și alte versiuni, în care fiertura de fructe se dă prin sită și se obține un piure. Se adaugă zahăr și 20 g de mălai. Se fierbe în continuare încă 20 de minute.

Un alt mod de preparare este acesta: se fac „zdrențe” de aluat sau „frecățele” din 3 linguri de făină și puțină apă (sau lapte), care se adaugă în compotul de fructe care clocotește. Se lasă să fiarbă până se îngroașă și se fac precum colțunașii.

Citește și – Magiun de prune original – doar din prune și nimic altceva

Surse articol:

1. Russiapedia, Of Russian origin: Kissel: https://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/kissel/
2. Mădălina Bejenariu, Chisăliţă de prune, Bon Chef: http://bonchef.ro/chisalita-de-prune/1774/
3. Oana Bâltoc, Reţetă tradiţională de chisăliţă ca-n Moldova: secretul dulcelui făcut cu prune, Adevărul: https://adevarul.ro/life-style/bucatarie/reteta-traditionala-chisalita-ca-n-moldova-secretul-dulcelui-facut-prune-1_57c063c85ab6550cb81e13a3/index.html
4. Postolache Violeta, Chisăliță, Caietul cu Rețete: http://www.caietulcuretete.com/2015/08/chisalita.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.