Cum să faci năut crocant (cu mirodenii la cuptor)

Sursele bibliografice care susțin informațiile prezentate în acest articol sunt afișate la finalul articolului.

Năut crocant – o rețetă la care puteți apela ori de câte ori simțiți nevoia să ronțăiți ceva bun.

Este mult mai sănătos decât chipsurile din comerț. Năutul este bogat în proteine și deosebit de sățios.

Naut crocant la cuptor cu mirodenii

Naut crocant la cuptor cu mirodenii

Năut crocant la cuptor cu mirodenii – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de năut fiert
  • 1 lingură de ulei
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de fulgi de drojdie inactivă
  • ¼ linguriță de chimion
  • ¼ linguriță de paprika
  • ¼ linguriță de pudră de turmeric
  • ¼ linguriță de pudră de ghimbir
  • 1 praf de piper negru măcinat

Mod de preparare

Năutul crocant se poate face simplu, fără atât de multe mirodenii. Dar dacă vă plac mâncărurile bine condimentate, puteți încerca această rețetă.

Datorită faptului că are o aromă naturală neutră, năutul poate fi asezonat cu diverse mirodenii, sărate sau chiar dulci (ex. scorțișoară).

Preparați năutul doar cu sare dacă nu tolerați condimentele.

Începeți prin a aprinde cuptorul și a preîncălzi cuptorul. Lăsați temperatura la 176 de grade Celsius.

Între timp, scurgeți năutul de apă printr-o sită. Dacă folosiți năut la conservă, clătiți-l cu apă curată înainte.

Puneți boabele scurse de năut pe un prosop și uscați-le bine de tot. Această procedură ajută inclusiv la înlăturarea cojițelor, care pot fi amare.

În circa 5 minute ar trebui să reușiți să decojiți năutul.

Citește și – Trufe de ciocolată din… năut – desert sănătos de post!

Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei și așezați o foaie de copt. Puneți boabele de năut în tavă și stropiți-le cu ulei.

Presărați sare și piper. Amestecați bine, cu mâinile. Boabele de năut trebuie să stea într-un singur strat în tavă. Introduceți tava în cuptor și lăsați-le să se coacă preț de 50 de minute.

Întoarceți-le din când în când, pentru a se rumeni uniform.

Când năutul a devenit deja crocant, se scoate din cuptor și se adaugă restul de mirodenii, dacă vreți să le folosiți.

Așteptați să se răcească, apoi transferați boabele într-un bol. Le puteți păstra circa 2-3 zile, dacă rezistă nemâncate!

Sugestii de servire

Năutul crocant poate fi servit ca atare, sau ca aperitiv, la fel ca alunele prăjite.

Îl puteți consuma atât ca gustare între mese, cât și ca garnitură la salate sau chiar la supele-cremă.

Citește și – Omletă vegetală, din năut

Beneficiile consumului de năut

Dr. Marc Bosquet menționează proprietățile nutritive, vermifuge și emenagoge ale năutului. Ajută la drenarea uretrelor și al uterului. Îl recomandă sub forma unei fierturi cu orz și pătrunjel în caz de pietre la rinichi și vezică.

Năutul este diuretic și combate infecțiile urinare. Are de asemenea efecte energetice și stomahice.

Are efecte benefice în diverse afecțiuni, precum:

  • afecțiuni urinare
  • colici nefritice
  • diateză urică
  • edeme cardio-renale
  • litiază urinară
  • oligurie
  • astenie
  • afecțiuni hepatice
  • insuficiență gastrointestinală
  • paraziți intestinali
  • răceli
  • pleurezie
  • absența menstruației

Năutul este fără îndoială un aliment hrănitor.164 de grame de năut gătit ne oferă:

  • 71% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B9
  • 50% din DZR de fibre
  • 29% din DZR de proteine
  • 26% din DZR de fier
  • 22% din DZR de fosfor
  • 23% din DZR de zinc
  • 19% din DZR de magneziu
  • 16% din DZR de vitamina B1
  • 15% din DZR de carbohidrați
  • 13% din DZR de vitamina B6
  • 13% din DZR de colină
  • 11% din DZR de Omega-6
  • 10% din DZR de potasiu
  • 9% din DZR de vitamina B5
  • 8% din DZR de vitamina B2
  • 6% din DZR de calciu
  • 5% din DZR de vitamina K
  • 5% din DZR de vitamina B3
  • 4% din DZR de vitamina E
  • 4% din DZR de Omega3

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Năut, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 69-70
2. HerbaZest, Crispy Spiced Chickpeas: https://www.herbazest.com/recipes/crispy-spiced-chickpeas
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Năut, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 199-200
4. My Food Data, Chickpeas (Garbanzo Beans) (Cooked): https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts.php?food=173757&serv=wt1&qty=1

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.