Dovlecei prăjiți, marinați în sos de usturoi

Dovleci prăjiți, marinați în sos de usturoi. Ne putem închipui doar cât de gustoși trebuie să fie!

Orice legumă prăjită în ulei capătă o aromă deosebită. Mai ales dacă o stropim și cu un sos proaspăt de usturoi, lămâie și verdețuri.

Dovlcei prajiti cu sos de usturoi

Dovlcei prajiti cu sos de usturoi

Dovleceii se găsesc ușor pe piață din vară și până în toamnă. Din ei putem pregăti o mulțime de rețete și conserve.

Dacă nu aveți voie de prăjeli, coaceți dovleceii pe grătar și apoi puneți-i la marinat. Vor fi la fel de gustoși și fără îndoială mai sănătoși.

Dovlecei prăjiți cu sos de usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 3 dovlecei
  • 5 căței de usturoi
  • pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • sare, piper, zahăr

Mod de preparare

Dacă dovleceii sunt din grădină sau știți sigur că nu au fost stropiți sau crescuți cu chimicale, nu îi mai curățați de coajă.

În coajă se adăpostesc cei mai mulți antioxidanți ai dovlecelului (beta-caroten, luteină și zeaxantină).

Citește și – Salată dietetică de dovlecei, cu maioneză din iaurt

Dacă nu știți de unde provin dovleceii, mai bine dați coaja jos.

Tăiați fiecare dovlecel pe lungime în felii de circa 10 mm. grosime. În cazul în care dovleceii sunt lungi și nu încap în tigaie, tăiați-i mai întâi în jumătate, apoi felii.

Se pune ulei la încins într-o tigaie adâncă și se prăjesc pe rând feliile de dovlecei, pe amândouă părțile. Lăsați-le să se rumenească.

În timp ce se fac dovleceii, pregătiți sosul de usturoi. Decojiți cățeii de usturoi și tăiați-i bucăți potrivite. Puneți-i într-un bol.

Stoarceți sucul de lămâie și turnați-le peste usturoi. Adăugați apoi sare, piper și zahăr, după gust. Zahărul poate fi înlocuit cu miere. Amestecați bine, până rezultă un sos omogen.

Citește și – Dovlecei umpluți cu legume – rețetă cu beneficii

Luați apoi o tavă sau un vas larg și adânc și puneți feliile de dovlecel, una peste alta.

Turnați apoi sosul de usturoi peste ei, iar la final decorați-i cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

În cazul în care nu au suficient sos încât să îi acopere, puteți să mai turnați peste ei ulei din uleiul pe care l-ați folosit la prăjit.

Acoperiți vasul cu o folie de plastic sau cu un capac și introduceți-l în frigider.

După jumătate de oră ar trebui să fie gata.

Pot fi serviți ca atare, cu pâine sau cu mămăliguță. Sau pot fi folosiți la sandvișuri.

Citește și – Pește cu dovlecei în sos alb – o delicatesă sănătoasă!

Beneficiile dovleceilor

1 cană de zucchini cruzi și tocați mărunt (cu tot cu coajă) ne poate oferi următorii nutrienți:

  • 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C
  • 248 g de vitamina A
  • 10% din doza zilnică recomandată de vitamina B6
  • 10% din doza zilnică recomandată de potasiu
  • 20 g de calciu
  • 22 g de magneziu
  • 10 g de sodiu
  • 21 de calorii
  • 107 g de apă

Consumul de dovlecei poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor, mușchilor, vederii, digestiei, funcției sistemului nervos și sistemului imunitar.

Surse articol:

1. Alina Petre, 12 Health and Nutrition Benefits of Zucchini, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits#section7
2. Rețete Ușoare, Dovlecei super gustoși. O rețetă grozavă: https://retete-usoare.eu/dovlecei-super-gustosi-o-reteta-grozava/
3. Jennifer Purdie, Claudia Thompson, Can You Eat the Zucchini Skin? LIVE STRONG: https://www.livestrong.com/article/217711-can-you-eat-the-zucchini-skin/

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.