Salată de vinete, ardei, roșii și castraveți – o delicatesă de vară

Salată de vinete, ardei, roșii și castraveți – o delicatesă de varăoasă. Însumează aromele celor mai cunoscute legume de vară, anume vinetele, roșiile, castraveții și ardeii grași.

Salata de vinete, ardei, rosii, castraveti

Salata de vinete, ardei, rosii, castraveti: Timolina – www.freepik.com

Avem mari nădejdi că veți proba această salată și veți da rețeta și cunoscuților.

Citește și – Salată de ardei, vinete și dovlecei copți – o mâncare aromată și sănătoasă

Beneficiile consumului de vinete

Vinetele – ingredientul principal în jurul căruia este construită salata de mai jos, are puține calorii și multe fibre.

Conține cantități bune de magneziu, potasiu, acid folic, cupru, mangan colină și antioxidanți – compuși fenolici și atocianini (nasunină, luteină și zeaxantină).

Antioxidanții, vitamina C, fibrele, potasiul și vitamina B6 din vinete susțin sănătatea inimii. Antocianinii au fost asociați în studii cu scăderea markerilor inflamatori care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace.

Totodată, acești compuși favorizează scăderea tensiunii arteriale. Persoanele care consumă alimente bogate în antocianini au arterele mai flexibile.

Fibrele sunt extrem de importante pentru sănătatea cardiovasculară deoarece ajută la scăderea colesterolului.

Un alt antioxidant din vinete – acidul clorogenic – contribuie de asemenea la scăderea colesterolului rău și previne boala ficatului gras non-alcoolică.

Citește și – Salată de vinete cu ciuperci și smântână

Polifenolii au proprietăți antitumorale și împiedică răspândirea celulelor canceroase.

Vinetele conțin nasunină, un antioxidant regăsit în coajă care oferă protecție membranelor celulare din creier împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Nasunina duce nutrienții în celulele creierului și elimină deșeurile.

Antocianinii previn inflamația la nivel neuronal și înlesnesc fluxul sanguin către creier. Prin aceste efecte, ei ajută la prevenirea tulburărilor de memorie și a declinului cognitiv asociat cu vârsta.

Nu în ultimul rând, consumul de vinete protejează vederea, datorită conținutului de luteină și zeaxantină. acești antioxidanți previn degenerescența maculară la persoanele vârstnice.

Citește și – Vinete egiptene – rețetă de post (+ beneficii)

Salată de vinete, ardei – rețetă

Ingrediente

  • 5 vinete
  • 4 castraveți
  • 4 roșii
  • 4 căței de usturoi
  • ½ ardei gras roșu
  • ½ ardei gras galben, portocaliu sau verde
  • 1 ceapă roșie (sau 1 legătură de ceapă verde)
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de oțet de 9 grade
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Vinetele se spală și se taie în jumătate o dată pe lungime și o dată pe lățime. Se ia apoi fiecare bucată și se taie fâșii cât degetul mic de lungi și de 2 degete grosime.

Se prăjesc apoi în baie de ulei într-o cratiță, până se rumenesc bine pe toate părțile.

Între timp, se pregătesc celelalte ingrediente pentru salată, care vor fi folosite în stare crudă.

Se scot cotoarele cu semințe de la ardei, se spală și se taie fâșii subțiri.

Castraveții, la rândul lor, se spală și se taie fâșii înguste, ca niște chibrituri.

Se păstrează același model de tăiere și pentru roșii. Acestea se spală, se taie în patru, după care se scot semințele. Se taie apoi fâșii subțiri.

Urmează să tăiați ceapa în același fel, apoi usturoiul mărunt.

Amestecați toate legumele într-un bol încăpător, inclusiv vinetele prăjite. Încingeți 2 linguri de ulei și turnați-l peste usturoiul și ceapa de deasupra salatei.

Presărați sare și piper, apoi turnați oțetul. Amestecați ușor, pentru omogenizare. La final adăugați pătrunjelul tocat fin.

Salata de vinete și legume se servește imediat. Dar este și mai bună dacă stă câteva minute în repaus, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Vinetele prăjite dau salatei un gust deosebit, iar castraveții și ardeii cruzi îi conferă o textură crocantă.

Se pot adăuga de asemenea ciuperci călite și măsline. Castraveții pot fi înlocuiți cu dovlecei cruzi (zucchini).

Citește și – Baba ganoush – salată de vinete cu tahini

Surse articol:

1. Megan Ware, Natalie Butler, Eggplant health benefits and tasty tips, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359#nutrition

2. Rețete Ușoare, Salata, pe care o pregătim frecvent în timpul verii: https://retete-usoare.eu/salata-pe-care-o-pregatim-frecvent-in-timpul-verii/

 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.