Zarzavat de legume pentru ciorbă – conservă pentru iarnă

Zarzavaturile sunt întotdeauna o „afacere” convenabilă. Care gospodină lasă să treacă sezonul cald fără să facă zarzavaturi, tocane, dulcețuri, gemuri, siropuri și alte bunătăți pentru iarnă?

În rândurile de mai jos vă prezentăm o rețetă de zarzavat pentru ciorbă. Conține majoritatea legumelor de bază pe care le folosim de regulă la supe și ciorbe.

Zarzavat pentru ciorba

Zarzavat pentru ciorba: Stockking – www.freepik.com

Zarzavat pentru ciorbe – rețetă

Ingrediente

  • 2 kg de varză
  • 2 kg de roșii
  • ½ kg de morcov
  • ½ kg de ardei gras
  • ½ kg de sfeclă
  • ½ kg de ceapă
  • 1 ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri de sare neiodată
  • 1 lingură de piper boabe
  • 150 ml de ulei
  • 50 ml de oțet de 9 grade

Citește și – Zarzavat pentru iarnă, la borcan – cea mai rapidă rețetă

Mod de preparare

Curățați toate legumele, spălați-le și apoi cântăriți-le, dacă vreți să respectați întocmai rețeta de față.

Pregătiți o cratiță mare în care veți pune legumele la fiert.

Începeți prin a da morcovul pe răzătoarea cu găuri mari. Continuați apoi cu sfecla roșie.

În continuare, ceapa și ardeiul gras se taie mărunt. Varza se spală și se toacă fideluță. (Este recomandat să folosiți varză tomnatică, deoarece aceasta își păstrează mai bine textura după ce fierbe).

Pătrunjelul și mărarul se spală bine, se scurg de apă și se toacă fin.

Roșiile se dau prin mașina de carne sau prin robot, pentru a le face pastă.

Când ați terminat de adăugat toate legumele în cratiță, puneți uleiul, zahărul, sarea și piperul. Amestecați ușor, cu o lingură de lemn, pentru omogenizare.

Citește și – Amestec de legume pentru ciorbe (zarzavat natural)

Așezați cratița pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Legumele trebuie să fiarbă circa o oră la foc potrivit. Amestecați din când în când, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când zarzavatul a fiert, se stinge focul și se pune oțetul. Amestecați ultima dată.

Zarzavatul se pune în borcane sau în sticle, cât este fierbinte. Acestea se închid ermetic cu capace sterilizate în prealabil.

Acoperiți borcanele cu o pătură și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. Se păstrează apoi în cămară.

Cu un astfel de zarzavat în casă, ciorba se prepară aproape de la sine. Poate fi folosită atât la supele dulci, cât și la ciorbele acre, cu sau fără carne.

La fel de bine merge și la preparatele din leguminoase (fasole, linte, năut), ghiveci, tocănițe sau alte mâncăruri care necesită legume.

Citește și – Cum se usucă zarzavaturile pentru iarnă: pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru

Sursă articol: Rețete Ușoare, Conservați asemenea zarzavat minunat! Iarna veți putea pregăti foarte repede ciorba: https://retete-usoare.eu/conservati-asemenea-zarzavat-minunat-iarna-veti-putea-pregati-foarte-repede-ciorba/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.