Salată de castraveți la borcan, pentru iarnă
Salata de castraveți la borcan este o conservă valoroasă pentru iarnă. Putem găsi și în sezonul rece castraveți, vinete, roșii și alte legume estivale, însă nu putem avea siguranța că sunt naturale.
Astfel de rețete ne pot fi de mare ajutor, deoarece ne ajută să păstrăm într-un mod practic și sănătos diverse legume pentru la iarnă.
Dacă vă plac castraveții în oțet, veți găsi și această salată pe gustul vostru. Rondelele de castraveți sunt dulci, crocante și foarte apetisante
Salată de castraveți pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
- 1 ½ kg de castraveți
- 700 g de ceapă
- mărar
- apă
- oțet de 9 grade
- piper negru
- zahăr, sare
- foi de dafin
Mod de preparare
Pentru această rețetă autoarea a folosit borcane de 500 de grame.
Este indicat să folosiți castraveți tineri. Dacă aveți castraveți maturi, va trebui să îi curățați de coajă.
Spălați castraveții și puneți-i apoi la înmuiat într-un bol mare cu apă rece (cât să îi acopere). Îi puteți lăsa de seara până dimineața, sau 5 ore în cursul zilei.
Tăiați fiecare castravete felii. Sau, dacă sunt foarte mari, tăiați feliile încă o dată.
Cepele se curăță de coajă și se taie și ele rondele fine.
Citește și – Cum să pui dovlecei la murat – sunt mai buni decât castraveții! (rețetă moldovenească)
Amestecați apoi castraveții și ceapa tăiate într-un vas, cu mâinile. Adăugați și mărarul tocat mărunt. Lăsați amestecul să stea jumătate de oră în repaus.
Pregătiți apoi borcanele, adăugând câte 5 boabe de piper în fiecare borcan.
Umpleți borcanele cu salată de castraveți, presând ușor cu dosul unei linguri.
Puneți apoi câte 1 linguriță de zahăr, 1 lingură de oțet, ½ linguriță de sare și o bucățică de foaie de dafin în fiecare borcan.
Umpleți apoi borcanele cu apă clocotită. Înfiletați capacele provizoriu.
Așezați borcanele într-o oală largă și adâncă, pe fundul căreia ați așezat o cârpă.
Umpleți oala cu apă fierbinte. Nivelul apei trebuie să cuprindă ¾ din înălțimea borcanelor.
Când apa începe să clocotească, reduceți puțin temperatura și lăsați borcanele la sterilizat un sfert de oră.
După aceea, scoateți fiecare borcan pe rând din apă și înfiletați complet capacul.
Mai aveți un pas. Așezați borcanele undeva în cameră. Acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească, până a doua zi.
Borcanele se păstrează apoi în cămară.
Salata de castraveți astfel pregătită poate fi consumată în perioada iernii, în loc de murături sau ca și garnitură.
Dacă veți adăuga puțin ulei și usturoi zdrobit, veți obține o salată care poate fi servită ca atare, de pildă în zilele de post.
Citește și – Castraveții previn deteriorarea memoriei
Sursă articol: Rețete Ușoare, Salată de castraveți (pentru iarnă). Pe placul tuturor: https://retete-usoare.eu/salata-de-castraveti-pentru-iarna-pe-placul-tuturor/