Tocană de dovlecei și orez, pentru iarnă
Toți cei care vor să mănânce mai natural ar trebui să profite la maxim de fructele și legumele de vară și să le conserve pentru la iarnă.
Astfel nu vor mai fi nevoiți să cumpere vinete sau roșii fără gust și la un preț exorbitant.
Există tot felul de rețete de zarzavat, tocană, zacuscă, dulceață, compoturi pe care le putem prepara pentru la iarnă. Practic, orice legumă poate fi conservată într-un fel.
Este cea mai bună soluție să ne evităm achiziționarea de legume „off season” (din afara sezonului) și să mâncăm cât mai sănătos.
Această tocană de dovlecei și orez poate fi o conservă bună pentru la iarnă.
Dovleceii sunt ieftin. Se găsesc pe toată perioada verii fără probleme. Ar fi păcat să nu facem din ei o mâncare mai trainică, să avem și în sezonul rece.
Puteți modifica rețeta după gust, după buget sau după legumele de care dispuneți. De pildă, puteți adăuga roșii, vinete, teci de fasole verde, ciuperci, măsline etc.
Citește și – Dovlecei marinați – o rețetă care merită încercată în acest sezon!
Tocană de dovlecei și orez, pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
- 250 g de orez
- 1 ½ kg de dovlecei
- 3 morcovi
- 2 ardei grași sau kapia
- 4 cepe
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 500 ml de suc de roșii
- 500 ml de apă
- 150 ml de ulei
- 3 linguri de oțet de 9 grade
- 2 linguri de sare
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare
Alegeți boabele de orez, îndepărtați impuritățile și spalați-l în mai multe ape.
Pasul 1
Puneți orezul la fiert în apă și sare. Când s-a muiat complet, se toarnă într-o strecurătoare și se clătește sub un jet de apă rece. În continuare se lasă să se scurgă bine de apă.
Pasul 2
Pregătiți legumele. Curățați-le de coajă – unde e cazul, apoi spălați-le. Tăiați ceapa mărunt și ardeii cubulețe.
Morcovul se rade prin răzătoarea cu găuri mari. Dovleceii se taie și ei cubulețe potrivite.
Pasul 3
Puneți uleiul la încins într-o cratiță cu pereții înalți. Căliți ceapa câteva minute, până când devine transparentă. Adăugați apoi morcovul și lăsați-l pe foc circa 5-7 minute, amestecând des.
Pasul 4
Adăugați și ardeii și mai lăsați încă 4 minute. Turnați apoi sucul de roșii. Adăugați sarea și zahărul. Omogenizați și fierbeți totul timp de 5 minute.
Pasul 5
Acum este timpul să puneți dovleceii, pătrunjelul tocat mărunt și usturoiul zdrobit. Amestecați ușor și puneți capacul. Lăsați legumele să fiarbă 10 minute la foc redus.
Pasul 6
La final, adăugați orezul. Amestecați și lăsați tocana pe foc încă 4 minute.
Pasul 7
Turnați oțetul și mai lăsați 2 minute, apoi luați vasul de pe foc.
Citește și – Dovlecei umpluți cu legume – rețetă cu beneficii
Pasul 8
Tocana de dovlecei se pune fierbinte în borcane de sticlă care au fost sterilizate în prealabil. Se închid ermetic cu capace sterilizate.
Borcanele se întorc invers și se acoperă cu o pătură groasă. Se lasă la răcit în voie, până a doua zi.
Tocana de dovlecei și orez se mută apoi în cămară sau într-un loc răcoros și întunecos din casă.
Când deschideți un borcan, încercați să consumați conținutul în câteva zile.
Această tocană poate fi servită rece, ca aperitiv. Merge și ca garnitură la o friptură de carne sau pește, sau ca salată.
Iarna poate fi încălzită și servită ca o tocană proaspătă.
Citește și – Zacuscă de dovlecei și ciuperci pentru iarnă
Sursa articol: Rețete Ușoare, Salată de dovlecei și orez pentru iarnă. Incredibil de gustoasă! https://retete-usoare.eu/salata-de-dovlecei-si-orez-pentru-iarna-incredibil-de-gustoasa/