Dovlecei, vinete și cartofi la cuptor, cu smântână și cașcaval

Această rețetă conține trei ingrediente banale, ieftine și ușor accesibile. Cartofii, dovleceii și vinetele se pot transforma oricând într-o mâncare delicioasă dacă îi asociem cu lactate, precum cașcaval sau smântână.

Rețeta de mai jos se poate face doar cu dovlecei sau doar cu vinete. Însă dacă vreți să o „lungiți”, folosiți și cartofi.

Dovlecei, vinete si cartofi la cuptor cu cascaval

Dovlecei, vinete si cartofi la cuptor cu cascaval: Freepik.com

În cazul în care sunteți la cură, puteți prepara această mâncare doar din dovlecei și vinete, iar în loc de cașcaval să folosiți o brânză degresată.

Nu va ieși însă la fel de bună cu smântână degresată. Smântâna grasă poate fi înlocuită în această rețetă cu ouă bătute.

Dovlecei, vinete și cartofi la cuptor cu smântână și cașcaval

Ingrediente

  • 2 dovlecei
  • 1 vânătă
  • 4 cartofi potriviți
  • 400 ml de smântână de gătit
  • 3 căței de usturoi
  • 100 g de cașcaval
  • sare, piper, oregano, cimbru

Mod de preparare

Dovleceii și vânăta se spală și se taie rondele. Dacă nu sunt din grădina proprie sau dintr-o sursă de încredere, este bine să îi curățați de coajă.

Puneți feliile de dovlecei și vânătă într-un bol încăpător. Presărați sare peste ele și masați-le cu mâinile.

Curățați cartofii de coajă și feliați-i cât mai subțire posibil. Dacă aveți o răzătoare pentru feliat legume, veți face o treabă excelentă. Dacă nu, încercați cu un cuțit bine ascuțit și cu lama lată.

După ce i-ați feliat, puneți-i în apă, până pregătiți celelalte ingrediente.

Puneți smântâna într-o cratiță. Adăugați usturoiul zdrobit, sare, piper și mirodenii (cimbru, oregano, busuioc). Amestecați pentru omogenizare.

Puneți vasul pe foc și lăsați smântâna să fiarbă puțin (acest pas este folositor, deoarece mâncarea va sta mai puțin la cuptor).

Citește și – Dovlecei gratinați cu cașcaval

Pregătiți tava. Ungeți-o cu puțin unt, sau cu ulei. Puteți folosi o tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară, dar nu foarte mare.

Pentru rețeta de față, autoarea a folosit o tavă rotundă de 25 de centimetri. Este important să aibă pereții înalți.

Începeți să așezați legumele în rânduri, intercalând câte 1 felie de dovlecel, 2 felii de cartof și 1 felie de vânătă.

Dacă folosiți o tavă rotundă, așezați legumele în șir, formând o spirală. Veți da preparatului o formă frumoasă de floare.

Dacă folosiți o tavă pătrată sau dreptunghiulară, puteți așeza rondelele și una peste alta. De asemenea, se pot pune și felii de roșie deasupra.

După ce ați acoperi toată tava cu feliile de legume, turnați cu un polonic smântâna fiartă (fierbinte).

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Lăsați legumele 60 de minute, sau până când se înmoaie bine iar smântâna s-a închegat în jurul legumelor.

Citește și – Salată dietetică de dovlecei, cu maioneză din iaurt

Cu 15 minute înainte de a fi gata mâncarea, scoateți tava din cuptor și presărați deasupra legumelor cașcavalul pe care l-ați dat pe răzătoare.

Introduceți din nou tava în cuptor și mai lăsați un sfert de oră.

Este gata când cașcavalul s-a topit și mâncarea a prins o crustă maro deasupra.

Citește și – Vinete cu roșii și mozzarella la cuptor

Sursă articol: Rețetele Mihaelei, Cartofi și dovlecei gratinați la cuptor (cu smântână și cașcaval): https://www.youtube.com/watch?v=TvVTx7IsmPw

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.