Salată de pătlăgele verzi – rețetă

Articol documentat

Dacă aveți gogonele în grădină, trebuie neapărat să încercați această rețetă! Acum, când sunt verzi, roșiile au o aromă deosebită. Nu ratați sezonul lor.

Salata de pătlăgele verzi este un aperitiv savuros pe care îl puteți servi în zilele călduroase de vară, la micul-dejun. Veți vedea că seamănă foarte mult cu salata de vinete.

Salata de patlagele verzi

Salata de patlagele verzi: Racool studio – www.freepik.com

Pătlăgelele verzi – utilizări culinare și beneficii 

Cu toate că nu sunt la fel de atractive precum roșiile coapte, pătlăgelele verzi nu sunt lipsite de importanță.

Sunt folosite în numeroase regiuni din lume. De pildă, în sudul Statelor Unite ale Americii, pătlăgelele verzi se dau prin făină de porumb, se prăjesc și se consumă ca garnitură.

Pot fi de asemenea puse la murat, sau folosite la prepararea de sosuri sau ketchup, datorită gustului acrișor.

Pătlăgelele verzi pot înlocui merele verzi acre, pot fi puse în supe și ciorbe, în orez, în omlete, în sandvișuri.

Din punct de vedere nutrițional, sunt bogate în vitamina C, vitamina B5, vitamina B6, vitamina K și cupru.

Au puține calorii și pot fi incluse, alături de dovlecei în dietele anti-obezitate sau anti-colesterol.

Datorită conținutului ridicat în apă (94%), gogonelele asigură o bună hidratare a corpului. Iată de ce este indicat să consumați roșii verzi în timpul verii.

Alimentele bogate în apă (fructele, legumele) ajută de asemenea digestia. Mențin sațietatea și apetitul sub control și contribuie la scăderea în greutate.

Citește și – Salată de dovlecei copți – o alternativă (mai bogată în antioxidanți) la salata de vinete

Salată de gogonele – rețetă

Ingrediente

  • 6 gogonele mari
  • 2 cepe
  • 5 linguri de ulei
  • sare

Preparare

Spălați pătlăgelele și puneți-le într-o cratiță mare. Turnați peste ele suficientă apă cât să le acopere.

Puneți oala pe foc și lăsați gogonelele să fiarbă până când se înmoaie. Un indiciu că sunt gata este că pielița de pe ele se desprinde cu ușurință.

Scoateți-le cu o paletă/spumieră și puneți-le într-o strecurătoare. După ce s-au răcorit și scurs bine de lichid, se curăță de coajă. Se pot îndepărta cu cuțitul și zonele mai ferme din mijloc.

De aici încolo se va proceda ca la salata de vinete. Gogonele se pun pe un tocător de lemn și se toacă mărunt. Puteți folosi cuțitul sau un satâr de lemn.

Trebuie să obțineți o pastă fină, motiv pentru care gogonelele necesită o perioadă mai lungă de tocare.

Transferați gogonelele tocate într-un bol încăpător. Adăugați cepele pe care le-ați tăiat și pe ele fin.

Omogenizați și începeți să frecați salata, incorporând și uleiul treptat. Amestecați ca la maioneză.

La final se pune sare și se gustă. Se lasă să stea circa jumătate de oră la odihnit, apoi se poate consuma.

Salata de gogonele sau pătlăgele verzi are un aspect și o consistență similară salatei de vinete. Chiar și gustul este puțin asemănător.

Se poate servi pe felii de pâine, decorate cu roșii coapte, pătrunjel sau mărar.

Păstrați salata la frigider.

Citește și – Cea mai bună salată de VINETE de post

Surse articol:

1. Health Benefits Times, Green Tomatoes nutrition and health benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/green-tomatoes/
2. August McLaughlin, What Are the Benefits of Green Tomatoes? SF Gate: https://healthyeating.sfgate.com/benefits-green-tomatoes-7590.html
3. Mihai Bășoiu, Salată de pătlăgele verzi (gogonele), 205 rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, pp. 52-53

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.