Dulceață de trandafiri fără fierbere – rețetă
Învață să faci dulceață de trandafiri fără fierbere, în câțiva pași simpli. Rețeta este foarte ușoară. Dulceața obținută este 100% naturală, fără aditivi.
Puteți folosi trandafiri de dulceață sau trandafiri de Damasc. Aceștia pot fi transformați și în alte delicatese de sezon sau preparate medicinale, precum sirop, șerbet, jeleu, oțet, lichior, trandafirată, alifii. Găsiți rețete la toate aceste preparate la finalul articolului.
Cuprins
Dulceață de trandafiri fără fierbere – rețetă
Din cantitățile date veți obține circa 4 borcane de 800 de grame.
Ingrediente
- 2 kg de petale de trandafiri
- 2 kg de zahăr
- 3 lămâi
Cum se face dulceața de trandafiri la rece
Recoltați rozetele de trandafiri. Tăiați porțiunile albe din vârf și aruncați-le sau folosiți-le ca compost în grădină.
Scuturați apoi florile de trandafir pe o coală de hârtie. Insectele se vor risipi mai ușor.
Sortați doar petalele viguroase, care sunt sănătoase, neafectate.
Citește și – Dulceață din flori de mac – o delicatesă cu care se delectează francezii
Puneți petalele de trandafiri într-un lighean încăpător. Stoarceți sucul de lămâie și turnați-l peste flori.
Zeama de lămâie ajută florile să își mențină culoarea vibrantă și totodată funcționează ca și conservant.
Adăugați zahărul și începeți să frământați bine cu mâinile.
Trebuie să obțineți o pastă cât mai fină și omogenă. Așadar, va trebui să frământați petalele cel puțin jumătate de oră.
Așa se „prepară” dulceața fără foc. Toată treaba trebuie să o faceți voi, cu mânile, și nu aragazul.
Când ați obținut o pastă suficient de moale și omogenă, turnați dulceața în borcane.
Trebuie să o presați bine, astfel încât să nu aveți goluri de aer.
Citește și – Dulceață de căpșuni fără zahăr – varianta dietetică
Umpleți borcanele până aproape de gură, lăsând un gol de un deget. Completați cu zahăr până sus și înfiletați capacele.
Borcanele cu dulceața de trandafir trebuie puse apoi într-un loc răcoros și ferit de lumină.
Le puteți pune în cămară, în beci, în boxă sau în frigider.
La ce se folosește dulceața de trandafir
Această dulceață de trandafiri poate fi servită ca atare, pe pâine prăjită sau pâine cu unt, sau cu înghețată.
O puteți folosi ca bază pentru limonadă. Adăugați apă minerală și cuburi de gheață.
Se poate folosi ca glazură sau sirop pentru prăjituri.
La fel de bine se poate adăuga în aluaturi, pentru culoare și aromă: cozonac, fursecuri, blaturi de prăjituri și tort etc. Se poate pune și în diverse creme, sau ca umplutură în gogoși, cornulețe, clătite.
Citește și – Cum se face dulceața de bujori
Ce beneficii au petalele de trandafir
Trandafirii fac parte din categoria florilor comestibile, înzestrate de asemenea cu proprietăți medicinale.
Petalele lor conțin apă în proporție de 95%. Sunt sărace în calorii. Au doze mici de vitamina C.
În medicina tradițională chineză, petalele de trandafiri sunt folosite pentru tratarea problemelor digestive și durerilor menstruale.
Ceaiul de trandafiri poate fi consumat pentru creșterea aportului de lichide în cadrul unei cure de slăbire.
Trandafiri conțin antioxidanți – în special polifenoli. Aceștia au fost asociați cu un risc mai mic de cancer, diabet de tip 2, boli de inimă și boli cognitive degenerative.
Trandafirul este bogat în special în acid galic, un antioxidant care a demonstrat proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, analgezice și anticancerigene.
Totodată, ceaiul de trandafiri conține kaempferol, antocianini, quercetină – alți 3 compuși antioxidanți valoroși.
Alte beneficii asociate cu consumul de trandafiri, neconfirmate încă științific, sunt:
- reducerea convulsiilor
- prevenirea demenței
- relaxarea organismului
- scăderea nivelului de stres
- combaterea depresiei
- combaterea bacteriilor
- îmbunătățirea sănătății inimii și a rezistenței la insulină
- prevenirea constipației
Dacă nu ați mai mâncat niciodată dulceață de trandafiri, gustați puțin pentru a vedea dacă apar reacții alergice sau tulburări digestive.
Alte rețete cu trandafiri
Așa cum v-am promis, iată câteva rețeta cu trandafiri pe care le puteți face în casă:
1. Oțet de trandafiri – cu numeroase utilizări pentru sănătate
2. Mierea de trandafir – balsam natural pentru suferințe trupești și sufletești
3. Șerbet de trandafiri de grădină
4. Trandafirata (cu miere sau alcool) – o licoare la fel de răcoritoare și tonică precum socata
5. Tinctura de trandafiri reduce colesterolul din sânge și întărește imunitatea
6. Alifie din trandafir, pentru crampe și dureri musculare (rețetă)
7. Jeleu din petale de trandafir – simplu, răcoritor (rețetă pas cu pas)
8. Sirop de trandafiri cu căpșuni – simplu, parfumat, sănătos!
Surse articol:
1. Poftă bună cu Gina Bradea, Dulceață de trandafiri făcută la rece: https://pofta-buna.com/dulceata-de-trandafiri-facuta-la-rece/
2. Susan Lundman, Jill Corleone, What Are the Benefits of Eating Rose Petals? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/412805-what-are-the-benefits-of-eating-rose-petals/
3. Elise Mandl, Adda Bjarnadottir, What Is Rose Tea? Benefits and Uses, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/rose-tea#other-benefits