Cum se fac tăițeii de casă cu ou și fără ou
În rândurile următoare vă arătăm cum se fac tăițeii de casă cu ou și fără ou. Rețeta este foarte ușoară, iar metoda mai simplă decât pare la prima vedere.
Nu ai nevoie de o mașină de paste sau de un alt aparat special pentru a-i modela. Totul se face la cuțit.
Chiar dacă pastele sunt o emblemă a Italiei, se spune că chinezii sunt cei care au inventat pentru prima dată tăițeii.
Astăzi în magazine se găsesc tot felul de paste. Au apărut diverse sortimente, de diferite mărimi și culori. Însă chiar dacă este mai comod să folosim fidea din comerț pentru ciorbe și supe, tăițeii de casă au un gust inegalabil.
Ați mâncat vreodată lapte cu tăiței?
Cuprins
Cum se fac tăițeii de casă cu ou
Ingrediente
- 3 ouă
- 300 g de făină albă sau integrală
- 1 praf de sare
Preparare
Spargeți ouăle într-un castronel. Adăugați sarea și bateți cu furculița până se fac lichide. Se lasă apoi în repaus 10 minute.
Puneți făina într-un bol mare. Faceți o gaură în centru și turnați ouăle. Începeți să amestecați cu o lingură luând făină de jur împrejur.
Când compoziția a devenit tare, se continuă amestecarea cu mâna.
Transferați compoziția pe masă și frământați-l până se incorporează toată făina și rezultă o cocă tare. Trebuie frământat bine, până când nu se mai lipește de mâini.
Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați-l la odihnit încă 10 minute.
Citește și – Paste cu roșii și măsline – rețetă de post
Aluatul se scoate apoi din folie și se întinde pe masă sub forma unor foi mari, subțiri. Se presară făină pentru a le putea întinde cât mai bine.
Foile de aluat se pun la uscat pe prosoape de bucătărie, pe o suprafață plată (o masă, un pat, o scândură etc.).
Se lasă o zi la uscat, apoi se taie fâșii lungi și late cât lungimea degetului mic. Fâșiile se așază una peste alta și se taie cât mai fin posibil.
Veți obține astfel tăițeii subțiri și potrivit de lungi, numai buni pentru supe și ciorbe.
Dacă îi tăiați mai lați și mai lungi, îi veți putea utiliza și în loc de paste, cu sosuri.
Tăiații tăiați se pun din nou la uscat pe prosoape. Se lasă circa 2 zile, până când și-au pierdut umiditatea. Este indicat să îi întoarceți ocazional, pentru a se usca uniform.
Se păstrează în pungi de hârtie, într-un dulap sau într-un loc uscat, lipsit de umezeală.
Dacă ați încercat rețeta și v-a reușit, poate prindeți curaj să faceți și alte aluaturi în casă, precum foi de plăcintă sau pâine.
Citește și – Cum să mănânci PASTE fără să te îngrași? (+ o rețetă)
Tăiței de casă de post (tăiței fără ou) – rețetă
Chiar dacă nu conțin ou, tăițeii de post sunt foarte buni la gust și sunt de preferat în locul pastelor din comerț.
Ingrediente
- 400 g de făină
- 220 ml de apă
Preparare
Puneți apa într-un bol. Începeți să adăugați făina, amestecând până când se leagă. Făina se pune treptat, pentru a putea controla consistența aluatului.
Trebuie să obțineți o cocă tare. Frământați aluatul bine-bine, până când devine nelipicios și elastic. Acoperiți-l cu o folie de plastic și lăsați-l să stea în repaus un sfert de oră.
Tapetați masa cu făină și întindeți aluatul cu sucitor în foi mari și late.
Acestea se taie apoi fâșii și se lasă la uscat. Se procedează mai departe la fel ca în rețeta descrisă mai sus.
Cum să eviți folosirea excesului de făină
Dacă vreți să uscați foile mai repede și să nu mai folosiți adaos de făină pentru întinderea aluatului, le puteți pune în tigaia încălzită.
Se lasă câte puțin pe ambele părți, cât să se usuce. Nu trebuie să se rumenească sau să le coaceți de tot!
Cum se folosesc tăițeii
La ce poți folosi tăițeii? Iată câteva rețete:
- lasagna, budincă cu brânză la cuptor, tăiței cu varză, tăiței cu nucă și pesmet, lapte cu tăiței, tăiței cu sos de roșii sau smântână în loc de paste.
Dacă vreți să îi folosiți la supe sau ciorbe, adăugați-i spre final. Nu trebuie să îi fierbeți înainte. Se înmoaie repede.
Citește și – Paste integrale cu nucă și miere (rețetă cu beneficii)
Surse articol:
1. Poftă Bună cu Gina Bradea, Taitei de casa cu ou, reteta traditionala: https://www.youtube.com/watch?v=ljc87NrvQVA
2. La Lena, Tăieți de Casă: https://www.lalena.ro/reteta/20/Taitei-de-casa/
3. Leniass, Taitei de casa fara ou (de post): https://leniass.blogspot.com/2017/06/taitei-de-casa-fara-ou-de-post.html