Tortul „Mușuroi de furnici” – un desert economic din timpul Rusiei sovietice

Tortul „Mușuroi de furnici” este o rețetă senzațională, pe care trebuie să o încercați! Este un desert rusesc vechi din perioada sovietică.

În limba rusă se numește „Muraveynik”, iar în engleză i se spune „Anthill cake”. A nu se confunda cu tortul „Mușuroi de cârtiță”.

Tort musuroi de furnici

Tort musuroi de furnici: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Istoria tortului Muraveynik

Tortul „Mușuroi de furnici” este o delicatesă inventată în epoca sovietică de gospodine istețe, când nu existau foarte multe produse în magazine.

Trebuiau să găsească un desert ușor de făcut, din ingrediente ieftine și ușor accesibile.

Astăzi există numeroase versiuni ale rețetei. Fiecare familie de ruși are propria rețetă de Muraveynik.

Tort „Mușuroi de furnici” – rețetă

Ingrediente

  • 170 g de unt la temperatura camerei
  • 2 ouă
  • 1 lingură de smântână
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 ½ căni de făină
  • ½ linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 230 g de dulce de leche (dulceață de lapte – găsiți rețeta AICI) sau lapte condensat
  • 150 g de nuci mărunțite
  • 5-6 linguri de semințe de mac

Preparare

Deși pare complicat, veți vedea că modul de preparare al acestui tort delicios este simplu.

Trebuie să știți că aluatul trebuie să stea la rece câteva ore bune, de aceea este bine să vă apucați de el cu o seară înainte.

Pasul 1

Bateți untul cu zahărul cu ajutorul unui mixer, până se fac spumă. Adăugați ouăle, smântâna și esența de vanilie amestecați.

Incorporați apoi făina amestecată cu praful de copt. Trebuie să obțineți un aluat omogen.

Pasul 2

Înfășurați aluatul cu o folie de plastic și dați-l la frigider. Trebuie să stea la rece cel puțin 4 ore. Ideal ar fi să îl lăsați 1-2 zile la frigider. Se va manevra mai ușor ulterior.

Pasul 3

Aprindeți cuptorul și preîncălziți-l la 176 de grade Celsius. Tapetați tava mare a cuptorului cu hârtie de copt.

Pasul 4

Scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în patru. Dați fiecare bucată de aluat pe răzătoarea cu găuri mari (cea pentru morcov sau cașcaval). Sau îl puteți da prin mașina de tocat carne. Veți obține bucăți mici de aluat ca niște frecăței.

Pasul 5

Înșirați bucățelele de aluat ras în tavă, într-un singur strat. Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați-o 12-15 minute, sau până când frecățeii se rumenesc puțin.

Fiți cu ochii pe ei după 10 minute, deoarece există riscul să îi ardeți. Scoateți tava din cuptor și lăsați aluatul să se răcească de tot.

Citește și – Tort cu dulceață de lapte (dulce de leche)

O altă variantă este să întindeți aluatul în foi și să le coaceți pe fundul tăvii circa 25 de minute la 180 de grade. După ce se răcesc, se taie fâșii sau bucăți mici (dar nu foarte mici).

Pasul 6

Puneți bucățelele de aluat într-un bol mare. Adăugați nucile tocate mărunt cu un cuțit, semințele de mac și dulceața de lapte.

Amestecați ușor. Veți obține o compoziție lipicioasă. Puneți-o pe un platou rotund. Modelați-o cu mâinile ușor umezite, dându-i forma într-un mușuroi.

Finisați tortul cu o paletă înmuiată în apă, ca să arate cât mai uniform și mai bine proporționat. Ștergeți farfuria cu un șervețel.

Pasul 7

Presărați tortul pe toată suprafața cu semințe de mac. Ca să semene și mai mult cu un mușuroi de furnici, îl puteți decora cu ciocolată neagră rasă sau pudră de cacao închisă la culoare.

Dacă vreți să fie mai aspectuos, îmbrăcați-l cu un strat de dulche de leche sau glazurați-l cu ciocolată neagră topită.

Băgați tortul în frigider și lăsați-l să stea câteva ore la rece. preferabil peste noapte, ca ingredientele să facă „priză” și tortul să se întărească bine.

tort musuroi de furnici

tort musuroi de furnici

Varianta simplificată a tortului Muraveynik

Există și o variantă mai simplă și mai rapidă de Muraveynik. Aluatul se poate înlocui cu biscuiți gata făcuți sau fursecuri. Aceștia se mărunțesc și se amestecă apoi cu dulceața de lapte. Se formează un mușuroi și se decorează cu ciocolată rasă.

Citește și – Tort Muşuroi de cârtiţă – rețetă

Dulce de leche din lapte condensat

Și dulceața de lapte (dulce de leche)  se poate obține mai rapid, printr-o metodă simplificată. Aveți nevoie de o cutie de lapte condensat îndulcit, care se găsește în magazinele alimentare. Se pune conserva într-un vas cu apă care fierbe pe foc (la bain-marie), culcată.

Se lasă să fiarbă la foc redus 2-3 ore. Se completează cu apă fierbinte odată la 20 de minute, pe măsură ce aceasta se evaporă din vasul în care ați pus conserva de lapte.

Surse articol:

1. Russia Beyond, Muraveynik: The Soviet funnel cake: https://www.rbth.com/arts/cuisine/2016/03/25/muraveynik-the-soviet-funnel-cake_579045
2. Cooking Melangery, Russian Monday: “Muraveynik” – Anthill Cake with Caramel & Walnuts: https://www.melangery.com/2013/12/russian-monday-muraveynik-anthill-cake.html
3. Rețete Practice, Cum sa faci dulceata de lapte (dulce de leche) – 2 metode: https://www.retetepractice.ro/cum-sa-faci-dulceata-de-lapte-dulce-de-leche-2-metode-15897

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.