Pește cu dovlecei în sos alb – o delicatesă sănătoasă!
Tuturor iubitorilor de pește le recomandăm această rețetă de pește cu dovlecei în sos alb. Se prepară relativ ușor și este deosebit de gustoasă.
Peștele este întotdeauna o alegere bună, pentru orice masă a zilei. Este în mod deosebit recomandat la masa de seară deoarece este o carne slabă și ușoară.
Cuprins
Ce beneficii are consumul de pește
Datorită faptului că este o sursă valoroasă de Omega-3, seleniu, vitamina D și proteine, ar trebui să facă parte din orice dietă sănătoasă.
Studiile au asociat consumul de pește cu beneficii pentru inimă și vasele de sânge.
Una-două porții de pește gras pe săptămână pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu 36%. Cele mai bune alegeri sunt somonul, heringul, macroul, anșoa și sardinele.
Acizii grași esențiali Omega-3 protejează împotriva tulburărilor de ritm cardiac, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.
Totodată, contribuie la scăderea inflamațiilor.
Citește și – „Un pește pe zi” ține doctorul cardiolog departe!
Pește în sos alb cu dovlecei – rețetă
Ingrediente
- 3-4 pești (merluciu sau cod)
- 2 dovlecei
- 1 rădăcină de păstârnac
- ½ țelină
- 4 cepe mari
- 5 căței de usturoi
- 2 lămâi
- 3 foi de dafin
- 300 ml de ulei
- sare, piper, rozmarin sau tarhon
Cum se face peștele în sos cu dovlecei
Peștele se curăță, se spală și taie bucăți potrivite. Se poate folosi merluciu, cod sau alt tip de pește mare, proaspăt sau congelat.
Curățați ceapa, dovleceii, păstârnacul și țelina de coajă.
Puneți 150 ml de ulei într-o cratiță. Tăiați ceapa solzișori și căliți-o până devine transparentă. Adăugați apoi sare și piper și peștele tăiat bucăți.
Citește și – Pește la cuptor cu țelină – rețetă + beneficii
Tăiați dovleceii rondele și apoi în jumătate (sau cuburi mai mici). Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi completați cu apă și restul de ulei. bucățile de pește trebuie să fie acoperite complet de lichid.
Adăugați păstârnacul și țelina tăiate cubulețe sau rondele.
Puneți cățeii de usturoi tăiați felii și foile de dafin. Aromatizați cu rozmarin sau tarhon, după gust.
Lăsați mâncarea de pește cu legume să fiarbă circa 25 de minute. Colectați cu o paletă spuma care se formează la suprafață.
Amestecați ușor, prin rotire, pentru a nu zdrobi peștele și legumele.
La final se storc lămâile și se adaugă sucul proaspăt. Se mai lasă să clocotească încă 5 minute la foc redus.
Peștele cu dovlecei în sos este gata. Puteți servi această mâncare cu pâine sau cu mămăliguță.
Citește și – Pește la cratiță cu sos de roșii – rețetă mănăstirească
Surse articol:
-
- Harvard T.H. Chan, Fish: Friend or Foe? https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fish/
- Mihai Bășoiu, Pește în sos alb cu dovlecei, 205 rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 178