Salată de verdețuri – rețetă mănăstirească pentru întărirea organismelor slăbite
√ Articol documentat
Vă propunem o salată de verdețuri savuroasă, pe care o puteți prepara pe toată perioada verii. Piețele sunt pline de plante verzi, care au numeroase beneficii asupra organismului.
Zarzavaturile și legumele cu frunze verzi susțin sănătatea prin mai multe mecanisme.

Salata de verdeturi cu efect tonic: Timolina – www.freepik.com
Cuprins
Ce beneficii au verdețurile?
Verdețurile ajută, în primă fază, la curățarea organismului de toxinele acumulate în timpul iernii în urma dietei grase. Spanacul și broccoli stimulează inclusiv eliminarea metalelor grele din corp.
În al doilea rând, plantele verzi au efecte vitaminizante și mineralizante. Dau energie și bună-dispoziție. Puțini dintre noi știm că spanacul acționează ca un antidepresiv natural.
Pe de altă parte, salata verde merge consumată seara, deoarece are efecte ușor sedativ și somnifer.
Efectele tonice ale verdețurilor merg însă mult mai departe, afectând pozitiv funcția sistemului imunitar. Prin faptul că întăresc imunitatea, frunzoasele ne pot apăra de diverși patogeni, precum virusuri și bacterii.
În al patrulea rând, verdețurile sunt bogate în antioxidanți. Acești compuși ne oferă o protecție suplimentară împotriva îmbolnăvirilor. Antioxidanții protejează celulele, țesuturile și organele corpului de daunele radicalilor liberi.
Citește și – Legume și verdețuri de leac – Părintele Iov de la Neamț
Consumul de alimente vegetale naturale este asociat cu îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular. Asta deoarece ele ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.
În plus, au un conținut redus de zaharuri, fiind benefice în dieta diabeticilor. Întrucât au puține calorii dar abundă în apă și fibre, cresc și mențin starea de sațietate.
Verdețurile stimulează metabolismul celular și digestia. Datorită efectelor depurative și diuretice, ele îmbunătățesc aspectul pielii, sănătatea părului și a unghiilor.
Inclusiv respirația se curăță și devine mai plăcută.
Cele mai sănătoase alimente verzi
- broccoli
- spanacul
- salata verde, rucola sau lăptuca
- păpădia
- măcrișul
- ștevia
- ceapa și usturoiul verde
- pătrunjelul, mărarul și leușteanul
- spranaghelul
- castraveții
- dovleceii
- mazărea și bobul
Salată de verdețuri cu efect tonic – rețetă
Ingrediente
- 1 salată verde
- 1 mână de spanac
- 1 mână de frunze de păpădie (dacă găsiți)
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- 1 lingură de mărar tocat
- 1 lingură de leuștean tocat
- 1 ceapă
- 1 lămâie
- 5 linguri de ulei
- sare, după gust
Mod de preparare
Spălați salata verde, spanacul și păpădia, frunză cu frunză. Nu trebuie să le tăiați neapărat cu cuțitul. Le puteți rupe bucăți mărișoare. Puneți-le într-un bol încăpător.
Spălați celelalte verdețuri și tocați-le mărunt. Adăugați-le în bol. Curățați ceapa și dați-o pe răzătoare.
Citește și – Salată asortată de primăvară – rețetă + beneficii
Stoarceți zeama de la lămâie și amestecați sucul obținut cu uleiul de măsline și sarea. Turnați sosul peste salată și amestecați totul bine.
Salata de verdețuri se poate servi imediat. Însă este mai bună dacă stă câteva minute în repaus. Astfel frunzele se mai înmoaie iar aromele apucă să se dezvolte și să se armonizeze.
Surse articol:
1. InKin, Top Green Foods And Their Benefits: https://www.inkin.com/blog/en/Green-Foods-And-Their-Benefits
2. Tudor Osiac, Salată de Verdețuri, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 62-62