Dovlecei umpluți cu legume – rețetă cu beneficii
√ Articol documentat
Foarte multe gospodine vor să facă dovlecei umpluți la cuptor și caută o rețetă bună.
În varianta de post, se poate folosi rețeta de dovlecei umpluți cu legume propusă de botanistul francez Maurice Messegue.

Dovlecei umpluti la cuptor: Timolina – www.freepik.com
Dovleceii sunt utili în curele de slăbire
Dovleceii sunt legumele preferate ale femeilor la dietă. Sunt bogați în apă, fibre, vitamine și minerale și au un conținut foarte mic de calorii.
Citește și: Supă de dovlecei de post, fără multe calorii
Scad inflamațiile și previn bolile oculare
Consumul de dovlecei a fost asociat cu prevenirea bolilor oculare, datorită conținutului bogat în luteină, zeaxantină și beta-caroten. Acești antioxidanți scad riscul de cataractă.
Totodată, dovlecelul preîntâmpină problemele de sănătate asociate cu lipsa de vitamina C sau cu inflamațiile interne precum: astm, artrită reumatoidă, umflături dureroase.
Citește și: Dovleceii mențin sănătatea vederii și previn cancerul (+ rețetă)
Ajută în diabet
Un studiu pe animale diabetice publicat în jurnalul „Plant Foods for Human Nutrition” a arătat că cojile de dovlecei, adăugate la o dietă bogată în glucoză, a redus impactul negativ al glucozei.
Totodată, dovlecelul poate preveni ateroscleroza și alte probleme cardiace asociate cu diabetul. Contribuie și la scăderea colesterolului rău din sânge. Aceste efecte se datorează fibrelor pe care le conține.
Bărbații trebuie să știe că dovleceii pot ajuta la reducerea simptomelor de hipertrofie benignă a prostatei.
Dovlecei umpluți, de post – rețetă
Ingrediente
- 3-5 dovlecei
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 țelină medie
- 6 cepe
- 10 roșii
- 1 căpățână de usturoi
- 3 legături de pătrunjel
- 2 legături de mărar
- 1 pahar de ulei
- 1 lingură de făină
Cum se prepară dovleceii umpluți
Dovleceii se spală bine, se decojesc și se scobesc la interior cu o lingură. Dacă sunt dovlecei din grădină sau dintr-o sursă de încredere, nu-i mai curățați de coajă.
Pregătiți apoi umplutura de legume. Decojiți morcovul, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel și țelina. Spălați-le și dați-le pe răzătoare.
Decojiți cățeii de usturoi și tocați-i mărunt. Sau dați-i prin aparatul de zdrobit usturoi.
Decojiți cepele și tăiați-le solzișori.
Puneți puțin ulei într-o cratiță. Adăugați zarzavatul ras, ceapa și usturoiul. Puneți și pulpa scobită de la dovlecei, tocată mărunt.
Căliți legumele cu puțină apă (mai mult înăbușit). Adăugați sare.
Când legumele s-au înmuiat, adăugați și pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.
Stingeți focul și lăsați compoziția să se răcorească.
Așezați dovleceii scobiți pe o tavă. Umpleți-i cu compoziția de legume.
Spălați și tăiați roșiile. Acoperiți dovleceii cu felii de roșii. Presărați peste ei făină și verdeață tocată mărunt. Mai turnați puțin ulei în tavă.
Introduceți tava în cuptor și lăsați dovleceii să se înmoaie.
Dovleceii umpluți cu legume se servesc după ce s-au răcit.
Citește și: Musaca de legume dietetică (vinete, dovlecei, roșii)
Surse articol:
1. Meenakshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 7 Health Zucchini Benefits, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-zucchini.html
2. Maurice Messegue, Dovlecei umpluți cu zarzavat, Preparate Culinare cu Verdețuri, Verdețuri – Medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 67-68