Cremă de brânză tofu și verdețuri – rețetă de post cu beneficii

Articol documentat

În acest articol poți învăța să faci cremă de brânză tofu – o rețetă foarte simplă. Tofu este unul din alimentele de bază pentru vegetarieni. Dar și pentru restul lumii în perioadele de post.

Mulți îl taie felii și îl consumă ca aperitiv alături de alte preparate, sau îl pun cubulețe în salate.

Crema de branza tofu

Crema de branza

Din tofu putem face și o „omletă” vegetală sau pateuri. Dacă nu îți place tofu ca atare, îl poți transformă într-o pastă cremoasă, bună de întins pe pâine.

Ce beneficii are tofu

Deși este un aliment vegetal, sau „de post”, tofu este foarte hrănitor. Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 113 g de tofu conține:

Calciu – 77% din doza zilnică recomandată (DZR)

Mangan – 58% din DZR

Cupru – 48% din DZR

Seleniu – 36% din DZR

Proteine – 36% din DZR

Fosfor – 31% din DZR

Omega3 – 28% din DZR

Fier – 17% din DZR

Magneziu – 16% din DZR

Zinc – 16% din DZR

Vitamina B1 – 15% din DZR

Aceeași cantitate conține 164 de calorii. Totodată, în tofu se găsesc și alți nutrienți valoroși, precum:

  • flavonoide
  • izoflavonoide
  • acizi fenolici (cafeic, cumaric, ferulic, galic, sinapic)
  • fitosteroli
  • saponine

Studiile mai vechi au găsit o legătură între consumul de produse din soia și un risc mai mic de boli canceroase.

Cercetătorii au descoperit că tofu este mult mai eficient decât soia în reducerea riscului de cancer stomacal.

Citește și: Cum să faci brânză de soia (tofu) în 3 pași

Consumul de preparate din soia a fost asociat și cu o îmbunătățire a nivelului de grăsimi din sânge și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Peptidele din tofu pot contribui și la combaterea obezității și a diabetului de tip 2.

Sunt studii și pe efectele soia asupra bolilor neurodegenerative, parodontale și boala pulmonară obstructivă.

Cremă de brânză tofu – rețetă

Dacă ai un robot de bucătărie sau un blender, nu ezita să îl folosești la poți acest gen de rețete! În compoziția cremei de tofu poți adăuga diverse legume sau chiar verdețuri.

Ingrediente

  • 2 pachet de tofu natur
  • ½ pahar de apă sau lapte vegetal
  • ½ lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • 3,5 linguri de ulei
  • ½ legătură de pătrunjel
  • ½ legătură de mărar
  • ½ lingură de sare

Preparare

Puneți apa sau laptele în vasul blenderului/robotului cu lama S. Adăugați sucul de lămâie proaspăt stors. Puneți apoi uleiul, cățeii de usturoi tocați mărunt și brânza tofu tăiată cubulețe.

Mixați câteva secunde, până când ingredientele se mărunțesc și rezultă o pastă. Dacă este prea densă, mai adăugați puțină apă sau lapte.

Pătrunjelul și mărarul se toacă fin și se incorporează în brânzică. Pulsați de câteva ori pentru omogenizare. Dacă vrei ca pasta să devină verde la culoare, mixați mai mult.

Citește și: Salată de „ouă” din tofu (video)

Sugestii

Se poate folosi usturoi verde și ceapă verde la această rețetă. Poți pune mai mult ulei dacă vrei un gust mai gras.

De asemenea, se pot încorpora și alte ingrediente, precum măsline tocate mărunt, ardei gras sau kapia tăiat cubulețe mici etc.

Pătrunjelul și mărarul pot fi înlocuite cu spanac sau leurdă.

Crema de brânză de tofu poate fi servite pe felii de pâine sau crackers, sau pe felii de legume: castraveți, dovlecei, gulii, roșii.

O poți folosi și ca sos pentru diverse preparate.

Surse articol:

  1. The World’s Healthiest Foods, Tofu: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111
  2. Lavinia Frăsinescu, Cremă de brânză tofu: https://laviniafrasinescu.com/crema-de-branza-tofu/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.