Iahnie de mazăre – mâncare hrănitoare în post

Articol documentat

Iahnia de mazăre este o rețetă de post deosebit de gustoasă și hrănitoare. Dacă vă place iahnia de fasole, mai mult ca sigur vă va plăcea și varianta cu mazăre.

În perioada posturilor trebuie să fim ceva mai atenți la hrana noastră de toate zilele. 

Iahnie de mazare

Imagine cu titlu sugestiv – Iahnie de mazare: Valeria aksakova – www.freepik.com

Să evităm pe cât posibile pateurile de post, zacusca și margarina din comerț. Avem atât de multe legume și leguminoase din care putem prepara mâncăruri sănătoase în casă!

Mazărea este foarte hrănitoare!

Mazărea este foarte bogată în substanțe nutritive. Farmacistul Ovidiu Bojor face referire la conținutul ridicat în protide (22%), potasiu (915 mg%), fosfor (230 mg%) și calciu (45 mg%).

Cumpără de aici:[wcepe_products ids= ‘7884’ button=’Cumpără aici’]

Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 200 g de mazăre conțin:

Fibre – 58% din doza zilnică recomandată (DZR)
Mangan – 34% din DZR
Proteine – 33% din DZR
Acid folic – 32% din DZR
Vitamina B1 – 31% din DZR
Cupru – 29% din DZR
Fosfor – 28% din DZR
Vitamina B5 – 23% din DZR

Mazărea este un aliment energetic, satisfăcător. Se digeră ușor și are efecte laxative blânde. Persoanele care suferă de enterită nu trebuie să mănânce mazăre.

Citește și: Mazărea – un aliment energetic, bogat în proteine, minerale și vitamine B

Ce beneficii are mazărea

Fibrele din mazăre previn constipația, diverticulita și sindromul intestinului iritabil.

Totodată, aceste substanțe ajută la scăderea colesterolului. Un studiu a arătat că persoanele care mănâncă leguminoase au un risc cu 82% mai mic de deces prin boli de inimă.

Consumul de mazăre ajută la stabilizarea zahărului din sânge. Fibrele sunt cele care împiedică creșterea glicemiei după o masă.

De aceea leguminoasele sunt indicate în alimentația persoanelor cu diabet, hipoglicemie sau rezistență la insulină.

Mazărea este recomandată în anemia aplastică.

Citește și: Mâncați leguminoase! Sunt foarte hrănitoare, bogate în fibre și proteine

Iahnie de mazăre – rețetă

Ingrediente

• 500 g de mazăre uscată
• 5-6 cepe
• 1 căpățână de usturoi
• 4 linguri de ulei
• sare după gust

Mod de preparare

Alegeți boabele de mazăre și păstrați-le pe cele sănătoase. Puneți-le într-un bol și acoperiți-le cu apă rece. Lăsați-le la înmuiat câteva ore.

Vărsați apa, clătiți boabele și puneți-le la fiert cu apă proaspătă, într-o cratiță, la foc redus.

Se lasă până când boabele s-au înmuiat bine și se sfărâmă între degete.

Se scoate mazărea din apă și se pune într-o sită. Se presează cu dosul unei linguri pentru a separa miezul păstos de coji.

Pasta de mazăre obținută se pune apoi într-un bol. Se bate cu telul pentru a deveni cremoasă. Se adaugă usturoiul zdrobit. Se continuă baterea cu telul incorporând uleiul treptat.

Dacă vreți ca iahnia de mazăre să aibă un gust și mai bun, puneți 2 linguri de ulei la încins. Căliți ceapa câteva minute, apoi turnați-o deasupra iahniei.

Se întinde pe pâine și se servește ca atare. Se poate acompania cu roșii, ardei gras, castraveți murați, conopidă în oțet, salată de sfeclă roșie și hrean, varză murată sau orice alt tip de garnitură vă place.

Boabele de mazăre fierte pot fi adăugată și în supe, ciorbe sau salate.

Citește și: Pateu de mazăre și avocado – o rețetă care ajută la scăderea colesterolului

Surse bibliografice:

1. Mihai Bășoiu, Iahnie de mazăre, 205 Rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 114
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Mazărea, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 114-115
3. The World’s Healthiest Foods, Dried Peas: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=56

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.