Salată de sfeclă roșie cu castraveți murați
Salata de sfeclă roșie cu castraveți murați este o rețetă foarte populară în Ucraina și Rusia. Nu se știe încă cine a inventat-o sau unde a apărut prima dată. Este însă destul de populară și la noi.
Ucrainenii au adaptat-o ca o mâncare de-a lor și i-au dat o valoare tradițională.
Sfecla este leguma principală. Salata conține însă și cartofi și morcovi. Este acrită cu castraveți murați, sau condimentată cu ceapă. Există versiuni în care se adaugă varză murată sau oțet.
Datorită faptului că nu conține maioneză, nici carne, este o preferată în vremea posturilor. Creștinii o pregătesc cu precădere în perioada Postului Mare.
Sfecla roșie – beneficii
Sfecla roșie este săracă în calorii, grăsimi și carbohidrați, la fel ca multe alte rădăcinoase. Conține foarte multă apă – în proporție de 87% și cantități bune de fibre. Aceste calități o recomandă persoanelor care vor mai multă sațietate pentru cura de slăbire.
Trebuie să știți însă că sfecla fiartă are mai multe calorii (60) decât sfecla crudă (43).
În sfeclă se găsesc minerale importante, precum magneziu, potasiu, mangan și fier. Consumul de sfeclă este însă cel mai mult apreciat pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiovascular.
Se spune că sfecla ajută la scăderea tensiunii arteriale, prin efectul de relaxare și dilatare a vaselor de sânge.
Însă pentru a obține beneficii la nivel cardiovascular, sfecla trebuie consumată crudă, și în cantități mari. În acest scop se recomandă sucul de sfeclă, în jur de 500 ml pe zi.
Citește și: Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean
Există și contraindicații la consumul de sfeclă roșie. De pildă, persoanele cu risc de pietre la rinichi trebuie să evite această legumă, sau să o mănânce în cantități mici, din cauza conținutului de oxalați.
Cantitățile cele mai mari de oxalați se găsesc în frunze, dar și rădăcina conține doze însemnate.
Persoanele cu stomacul sensibil sau cu sindromul colonului iritabil pot experimenta deranjamente gastrice în urma consumului de sfeclă.
Salată de sfeclă roșie cu castraveți murați – rețetă
Ingrediente
• 4 sfecle roșii mici
• 3 cartofi mici
• 3 morcovi mici
• 4 castraveciori murați
• 400 g de mazăre verde fiartă
• 50 ml de ulei
Cum se face salata de sfeclă roșie cu castraveți murați
În această rețetă, toate legumele se fierb în coajă. Dar puteți proceda cum doriți. Doar sfecla trebuie fiartă separat, deoarece colorează apa și riscați să se coloreze și celelalte legume.
După ce s-au răcorit, curățați toate legumele de coajă și tăiați-le cubulețe.
Puneți-le într-un bol încăpător. Adăugați boabele de mazăre clătite și scurse bine de apă. Dacă folosiți mazăre crudă, fierbeți-o înainte. Dacă folosiți mazăre din conservă și vedeți că este tare, puneți-o în apă clocotită și lăsați-o să fiarbă 3 minute.
Tăiați castraveții cubulețe mici și stoarceți-i de excesul de lichid. Adăugați și castraveții. Puneți sare și ulei. Amestecați ușor, ca să nu sfărâmați legumele.
Salata de sfeclă roșie și castraveți este deosebit de gustoasă și sățioasă. Este excelentă pentru zilele de post din săptămână sau de peste an. În afara posturilor, puteți adăuga și maioneză.
Pentru mai multe rețete de salată cu sfeclă roșie, intrați AICI.
Surse:
1. Train Right, Which is Better: Cooked or Raw Beets? (Free Recipe Included!): https://trainright.com/better-cooked-raw-beets-free-recipe-included/
2. Adda Bjarnadottir, Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot#plant-compounds
3. Discover Ukraine, Beetroot salad: https://ukrainefood.info/recipes/salads/41-beetroot-salad