Colțunași leneși cu brânză – super rapizi!
Sigur vă plac colțunașii dacă ați ajuns aici. Rețeta pe care v-o prezentăm este ușor grăbită sau scurtată. Ați intuit probabil de ce se numesc „colțunași leneși”. Deoarece se prepară mult mai repede.
La rețeta clasică de colțunași, se face un aluat simplu din făină și apă. Se taie bucăți mici, se întind puțin și se umplu cu brânză de obicei (sau cu gem).
Ce sunt colțunașii leneși?
La colțunașii leneși, brânza se introduce direct în aluat. Astfel că nu mai trebuie să umpli aluatul separat, ci să îl tai direct bucățele și să le fierbi în apă.
Este o variantă foarte atractivă și la fel de reușită, din punct de vedere al gustului. Încearc-o și tu și spune-ne cum ți-a ieșit și dacă ți-a plăcut! Există și versiuni ale rețetei de colțunași leneși cu cartofi, sau de colțunași leneși sărați.
Unii îi mai numesc „papanași fierți“, însă aceia se fac rotunzi, iar după ce se fierb, sunt dați printr-un amestec de pesmet prăjit cu unt și zahăr.
Colțunași leneși cu brânză – rețetă
Ingrediente
• 300 g de griș
• 3 ouă
• 500 g de brânză de vaci
• 1 ½ linguri de zahăr
• ½ linguriță de esență de vanilie (lămâie sau altceva, după preferință)
• 1 praf de sare
Cum se prepară colțunașii leneși
Puneți brânza de vaci într-un castron încăpător. Peste ea, spargeți ouăle, adăugați esența de vanilie și amestecați până la omogenizare.
Separat, amestecați grișul cu zahărul și sarea și amestecați. Incorporați treptat acest amestec uscat în compoziția de brânză de mai sus. Trebuie să rezulte o compoziție omogenă, dar lipicioasă.
Înainte de a vă apuca să modelați colțunașii leneși, puneți o cratiță pe foc plină cu apă pe jumătate. Dați focul la mare și așteptați să fiarbă.
Presărați făină pe masă și luați o bucată mică de aluat. Dați-l prin făină și modelați-l cu mâinile sub forma unui șnur/sul. Întindeți-le cu palmele, rulând ușor aluatul, ca la colaci (pentru cine a mai făcut și știe).
Presărați constant făină pe aluat în timp ce lucrați cu el, deoarece este moale. Trebuie să obțineți un șnur grosuț. Tăiați-l bucățele mici cu cuțitul, cât jumătate din degetul mare. Îi puteți lăsa așa, pătrați, sau le puteți da o formă rotundă, de bilă.
După ce ați reușit să tăiați un șnur de colțunași, adăugați-i în apă când aceasta clocotește. Așteptați să se ridice deasupra apei, și din acel moment lăsați-i să fiarbă circa 1-2 minute, la foc mic.
Scoateți colțunașii leneși cu o spumieră sau cu o paletă, într-un bol sau pe o farfurie.
Colțunașii leneși sunt gata! Îi puteți servi ca atare, uscați, sau cu iaurt ori dulceață. O altă variantă, practicată în unele zone, este să adăugați zahăr în zeama în care au fiert și să îi serviți în castron, cu tot cu zeamă (cu lingura).
Poftă bună și spor la făcut colțunași leneși!
Sursă: Danutax, Coltunasi lenesi în doar 5 minute: https://www.youtube.com/watch?v=lkJrVFAkUIg