Turte coapte, cu sos de iaurt și usturoi

Această rețetă de turte coapte este propusă de dr. Oetker, datorită faptului că include praf de copt. Modul de preparare este foarte simplu, comparativ cu rețeta de turte coapte ca la bunica, la care se folosește drojdie.

Ai posibilitatea să coci turtele în ceaun, sau să le prăjești în tigaie, cu puțin ulei. Ambele variante sunt gustoase, mai ales că turtele se servesc la final cu un sos delicios de iaurt, usturoi și pătrunjel.

Turte coapte

Turte coapte

Pot fi asemănate mai curând cu niște lipii, care pot fi folosite în loc de pâine la masă, sau pot fi umplute cu diverse compoziții. Le poți unge cu sos de roșii și folosi inclusiv la pizza.

Rețeta originală este cu făină fără gluten, însă dacă nu ai probleme cu stomacul, poți folosi făină obișnuită. Produsele și dietele fără gluten au devenit foarte la modă, însă experții atrag atenția că nu sunt indicate pentru populația generală.

Cine nu are voie să consume gluten

Doar persoanele care suferă de anumite boli trebuie să evite glutenul:

Boala celiacă

Este o boală autoimună în care glutenul declanșează un răspuns imun nociv, care vatămă mucoasa intestinului subțire. În timp, boala celiacă poate afecta capacitatea de absorbție a nutrienților din alimentelor.

Citește și: Turte fără făină

Sensibilitatea la gluten non-celiacă

Se manifestă prin simptome asemănătoare celor întâlnite în boala celiacă, adică prin dureri abdominale, balonare, constipație, diaree, dureri de cap sau mâncărimi. Însă această tulburare nu afectează intestinul subțire.

Ataxia glutenică

Și aceasta este o boală autoimună, care afectează însă țesuturile nervoase, controlul mușchilor și mișcările musculare voluntare

Alergia la grâu

Persoanele alergice la grâu nu pot consuma produse din făină de grâu. Sistemul lor imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent dăunător, precum o bacterie sau un virus. În răspuns la acest agent, el creează anumiți anticorpi. Alergia la grâu se manifestă prin dificultăți respiratorii și congestie.

Turte coapte în casă – rețetă

Ingrediente

• 400 g de făină fără gluten
• 5 lingurițe de praf de copt
• 1-2 căței de usturoi
• 2 lingurițe de ulei de măsline
• 50-100 ml de apă
• 300 ml de iaurt natural
• 150 g de unt moale
• 10 g de pătrunjel
• apă, cât cuprinde
• sare și piper, după gust

Cum se prepară turtele coapte cu usturoi

Amestecați ingredientele uscate într-un bol: făina, praful de copt, sarea și piperul. Adăugați apoi iaurtul, uleiul de măsline și puțină apă, cât să obțineți un aluat moale.

Citește și: Cum să faci turte coapte (în ceaun), ca la bunica

Într-un alt bol, amestecați untul, usturoiul zdrobit și pătrunjelul tocat mărunt. Untul trebuie să fie la temperatura camerei (scoate-l cu câteva ore înainte de a prepara rețeta), pentru a-l putea omogeniza mai ușor.

Împarte aluatul în 8 bucăți egale. Modelează fiecare bucată într-o foaie rotundă sau ovală, cu o grosime de ½ cm. Tapeteaz-o ușor cu puțină făină.

Pune jumătate din cantitatea de ulei de măsline la încins într-o tigaie. Prăjește turta pe ambele părți. Trebuie să se umfle și să devină ușor aurie. Procedează astfel cu restul aluatului.

Pe măsură ce coci fiecare turtă, cât e caldă, unge-o pe deasupra cu puțin sos de iaurt și usturoi.

Aceste turte se servesc calde, dar merg foarte bine și reci. Sosul de iaurt și usturoi este opțional, însă el dă turtelor o aromă deosebită.

Citește și: Turte tradiționale, cu telemea, ca la bunica

Surse:

1. Mayo Clinic, Gluten Free Diet: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530

2. Dr. Oetker, Gluten Free Garlic Flatbread: https://www.oetker.co.uk/uk-en/recipe/r/gluten-free-garlic-flatbread

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.