Ton cu legume și paste

Tonul este unul din cele mai populare tipuri de pește de pe piață. Este acceptat inclusiv de cei care nu tolerează gustul de pește în general. Poate fi folosit la salate, la chiftele, la drob, la tartine, la sarmale, paste și multe alte rețete.

Din ingredientele listate mai jos rezultă 4 porții de paste cu ton și legume. Ajustați cantitățile pentru numărul de persoane pe care le aveți invitate la masă. Aveți nevoie doar de 25 de minute pentru a încropi această rețetă.

Paste cu ton si legume: KamranAydinov – www.freepik.com

Ton cu legume și paste – rețetă

Ingrediente

• 425 g de ton bucăți în suc propriu (din conservă)
• ¾ cană de paste mici (ex. paste orzo)
• 4 morcovi
• 4 dovlecei
• 4 ardei roșii iuți
• 2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei
• suc de lămâie, busuioc sau pătrunjel verde, pentru servit

Preparare

Puneți apă la fiert într-o cratiță pentru a fierbe pastele. Adăugați puțină sare. Urmați instrucțiunile de pe pachet. Dacă aveți contraindicații la gluten, puteți folosi paste fără gluten, sau le puteți înlocui cu orez brun.

Între timp, puneți uleiul la încins într-o cratiță, la foc potrivit. Adăugați usturoiul zdrobit și căliți-l câteva minute.

Adăugați morcovii și dovleceii curățați de coajă și făcuți spirale sau tăiați fâșii subțiri. Lăsați legumele la călit 3-4 minute, sau până se înmoaie.

În cratița cu legume, adăugați bucățile de ton și ardeii iuți tocați mărunt. Mai lăsați vasul pe foc încă 5 minute, apoi adăugați piper negru și amestecați ușor.

Când serviți pastele cu ton și legume, presărați busuioc sau pătrunjel verde tocat mărunt. Stoarceți și puțin suc de lămâie deasupra.

Informații nutriționale

Aceste informații sunt estimative. Totul depinde de ingredientele folosite și de sursa lor. În plus, rețeta originală conține semințe de pin și capere.

– 455 de calorii
– 45 g de carbohidrați
– 8 g de fibre
– 13 g de zaharuri
– 34 g de proteine
– 16 g de grăsimi totale
– 590 g de sodiu
– 70 mg de calciu
– 4 mg de fier

Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 113 g de ton conțin:

– 223% din doza zilnică recomandată (DZR) de seleniu
– 156% din DZR de vitamina B3
– 111% din DZR de vitamina B12
– 69% din DZR de vitamina B6
– 66% din DZR de proteine
– 54% din DZR de fosfor
– 23% din DZR de vitamina D
– 21% din DZR de colină
– 13% din DZR de potasiu
– 13% din DZR de vitamina B1
– 12% din DZR de vitamina B2

Oamenii de știință au descoperit recent că tonul conține o formă neobișnuită de seleni, sub formă de selenoneine. Este important de menționat că acestea se leagă de compușii de mercur din corpul peștelui și ne protejează de toxicitatea mercurului.

Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de alt tip de pește, tonul are un risc mai mic de toxicitate cu mercur, datorită prezenței selenoneinelor.

Surse:

1. Healthy Food, Tuna with vegetable strips and risoni: https://www.healthyfood.com/healthy-recipes/tuna-with-vegetable-strips-and-risoni/

2. The World’s Healthiest Foods, Tuna: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=112

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.