Salată de năut și legume – rețetă + beneficii

Dacă ai năut fiert în casă, poți încropi rapid multe mâncăruri. Salata de năut cu legume de mai jos se prepară în 15 minute. O poți pregăti inclusiv dimineața, înainte să pleci la serviciu, sau de cu seară.

Beneficiile năutului

Năutul este o sursă excelentă de molibden și vitamina C, și o sursă foarte bună de fibre, mangan, cupru, acid folic și vitamina B6.

Salata de naut si legume

Cu siguranță vă întrebați ce este molibdenul. Este clasificat ca un element metalic. Animalele și oamenii au nevoie de el în cantități mici. Are un rol important în metabolismul grăsimilor și a carbohidraților.

Deficitul de molibden este foarte rar. Însă în zonele în care solul este sărac în acest element, populația are un risc mai mare de cancer esofagian.

Citește și: Năutul – un aliment bogat în proteine care satură, indicat în regimul diabeticilor, hipertensivilor și celor supraponderali

Consumul de năut susține digestia și sănătatea celulelor colonului. Datorită unor antioxidanți precum mangan, quercetină, kaempeferol, miricitină, acid ferulic, acid clorogenic, acid cafeic și acid vanilic, năutul scade riscul de boli cardiace.

Totodată, compușii antioxidanți combat moleculele de oxigen reactiv. Cele mai expuse la daunele radicalilor liberi sunt sistemul cardiovascular, sistemul nervos și plămânii.

Salată de năut cu legume – rețetă

Din ingredientele date rezultă o salată de 4 porții.

Ingrediente

• 300 g de năut
• 1 roșie
• 3 căței de usturoi
• 3 tije de apio
• 3 linguri de suc de lămâie
• 3 linguri de pătrunjel verde tocat
• 1 linguriță de mentă uscată
• 1 salată verde mică
• 2 fire de ceapă verde sau 1 ceapă uscată mică
• sare și ulei, după gust

Cum se prepară salata de năut și legume

Dacă folosiți năut de la conservă, clătiți-l cu apă curată și scurgeți-l bine. Spălați frunzele de salată verde și așezați-le pe un platou sau pe fundul unui bol larg.

Citește și: Cum se fierbe corect NĂUTUL

Separat, amestecați boabele de năut cu roșia, apio și ceapa tocate mărunt. Adăugați pătrunjelul și menta. Combinați separat sucul de lămâie cu uleiul, usturoiul zdrobit fin și sarea, după gust. Adăugați sosul în salată și amestecați ușor.

Transferați salata peste patul de salată verde. Dacă nu aveți musafiri sau nu este o ocazie specială, puteți toca mărunt salata verde, adăugând-o în salată.

Informații nutriționale

230 g de salată de năut și legume conțin:

• 144% din doza zilnică recomandată (DZR) de molibden
• 55% din DZR de vitamina C
• 42% din DZR de mangan
• 37% din DZR de acid folic
• 28% din DZR de vitamina B6
• 23% din DZR de cupru
• 23% din DZR de fibre
• 22% din DZR de crom
• 22% din DZR de vitamina A
• 17% din DZR de fosfor
• 12% din DZR de fier
• 12% din DZR de potasiu
• 11% din DZR de proteine

Citește și: Omletă vegetală, din năut

Dacă sunteți la cură de slăbire și monotorizați numărul de calorii consumate, o porție din această salată conține 129 de calorii.

Surse:

1. The World’s Healthiest Foods, 15-Minute Greek Garbanzo Bean Salad: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=recipe&dbid=57

2. The World’s Healthiest Foods, Garbanzo beans (chickpeas): http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58

3. Dr. Weil, Molybdenum: https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/supplements-remedies/molybdenum/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.