Paste cu roșii și măsline – rețetă de post

Pastele sunt întotdeauna o mâncare rapidă și la îndemână pentru cei care nu au mult timp pentru a găti preparate sofisticate. Sunt practice și versatile, ceea ce le face o alegere potrivită pentru masa de prânz.

Pentru zilele de post, pastele se pot prepara cu sosuri din roșii, usturoi și mirodenii. Se pot adăuga ingrediente adiționale, precum măsline, ciuperci, ardei gras, broccoli și alte legume.

Paste cu rosii si masline reteta

Cele mai potrivite pentru această rețetă sunt pastele de tip „penne”. Sunt scurte și late, cu o formă de cilindru.

Ce beneficii au pastele?

Deși nu par să ofere foarte mult în ceea ce privește conținut nutrițional și beneficii, pastele sunt un aliment care furnizează fibre, carbohidrați și energie.

Fibrele sunt importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, digestive și metabolice (obezitatea și diabetul de tip 2). Atât pastele albe, cât și cele integrale, conțin seleniu și mangan. Cele obținute din grâu integral conțin luteină și zeaxantină, doi carotenoizi importanți pentru sănătatea oculară și pulmonară.

Nu trebuie să vă faceți griji că pastele îngrașă. Cercetările recente realizate pe italieni au arătat că acestea nu numai că nu cresc dimensiunea taliei, nici indicele de masă corporală. Nu conțin grăsimi, nici sodiu, au un indice glicemic redus, iar o porție au doar 100 de fibre. 

Pastele devin mult mai sănătoase și hrănitoare atunci când le asociem cu legume. Se pot adăuga și în salate.

Paste cu sos de roșii și măsline – rețetă

Ingrediente

• 300 g de paste penne
• 400 g de roșii decojite, în suc de roșii
• 1 ceapă
• 2-3 căței de usturoi
• 150 g de măsline negre
• 100 ml de vin alb
• sare, piper, oregano

Preparare

Fierbeți pastele urmând instrucțiunile de pe pachet. Clătiți-le cu apă rece, apoi lăsați-le să se scurgă.

Tocați ceapa și usturoiul și puneți-le la călit în ulei încins. Adăugați vinul amestecați cu puțină apă și lăsați la fiert sub capac 10 minute. Adăugați apoi roșiile tăiate cubulețe mici împreună cu sucul de roșii și măslinele tăiate rondele (dacă sunt fără sâmburi), sau felii.

Lăsați sosul să fiarbă la foc redus timp de 15-20 de minute, până scade lichidul. Adăugați sare, piper, oregano și alte mirodenii, după gust.

Puneți pastele scurse într-un bol încăpător. Adăugați câteva picături de ulei, apoi sosul de roșii. Amestecați ușor, pentru a nu zdrobi ingredientele.

Pastele cu roșii și măsline se servesc calde, dar merg și reci. În zilele de post se poate adăuga deasupra fulgi de drojdie inactivă, care le vor da un gust de parmezan.

Surse:

1. Rețete Unica, Paste cu Sos de Roșii și Măsline: https://retete.unica.ro/recipes/paste-cu-sos-de-rosii-si-masline/

2. Sylvie Tremblay, What Are the Health Benefits of Pasta Live Strong: https://www.livestrong.com/article/503349-what-are-the-health-benefits-of-pasta/

3. Jonathon , THE HEALTH BENEFITS OF PASTA, Pasta Pantry: https://www.pastapantry.com.au/2017/05/16/health-benefits-pasta/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.