Tocană de macrou cu rosii – rețetă + beneficii

Această rețetă se numește „Brudet” și este o tocană cu pește care se prepară în regiuni din Croația, precum Istria sau Dalmația.

Peștele este una din cele mai importante surse de proteine din dieta noastră. Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână.

Tocana cu macrou: hicroatia.com

Conține grăsimi de calitate – acizi grași esențiali Omega-3, plus vitamine rare, precum vitamina D. Fosforul și calciul, magneziul, potasiul, zincul și fierul sunt minerale esențiale pe care ni le oferă mâncărurile cu pește.

La persoanele cu tensiunea arterială crescută, peștele poate ajuta la reducerea riscului unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Alte beneficii importante asociate cu consumul de pește sunt:

stimularea funcțiilor cognitive

– prevenirea demenței, a maladiei Alzheimer și a depresiei

– dezvoltarea creierului și a vederii la făt pe perioada sarcinii

– combaterea inflamațiilor interne

– reducerea riscului de artrită

Tocană de macrou – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de macrou
• 3 linguri de pastă de roșii sau 800 g de roșii crude
• 2 cepe
• 5 căței de usturoi
• 100 ml de ulei de măsline
• 2 linguri de oțet
• ½ cană de apă
• 3 linguri de făină
• sare, piper și alte mirodenii, după gust

Mod de preparare

Curățați peștele la exterior și la interior și spălați-l bine. După ce s-a scurs de apă, tăiați-l bucăți (nici prea mari, nici prea mici). Presărați-l cu sare și dați fiecare bucată prin făină. Prăjiți-le în ulei încins, câte 2 minute pe fiecare parte.

Folosiți o tigaie adâncă, sau cu pereții înalți, deoarece veți prepara tocana în ea.

Scoateți peștele prăjit pe șervețele de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.

În aceeași tigaie, în uleiul rămas, puneți ceapa și usturoiul tocate mărunt. După 1 minut, adăugați roșiile decojite și tăiate cubulețe – sau pasta de tomate. Lăsați totul la fiert 30 de minute, sub capac.

Adăugați apoi bucățile de pește, apa și oțetul, piperul și alte mirodenii pe care vreți să le folosiți. În loc de apă se poate utiliza vin alb.

Lăsați tocana pe aragaz, la foc redus, circa 20 de minute. Nu este indicat să amestecați în mâncare. Se poate agita tigaia cu totul, ocazional.

La final, se poate adăuga deasupra verdeață tocată mărunt (ex. pătrunjel). Tocana de macrou se servește caldă, cu mămăligă. Dar merge și rece, cu pâine.

Dacă nu vreți să prăjiți peștele, îl puteți adăuga crud la început pentru a fierbe împreună cu celelalte ingrediente.

Surse:

1. Washington Departament of Health, Health Benefits of Fish: https://www.doh.wa.gov/communityandenvironment/food/fish/healthbenefits

2. Gustos.ro, Tocana de peste: https://www.gustos.ro/retete-culinare/brodet-od-riba-tocana-de-peste.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.