Ceapă umplută cu orez – rețetă de post
Această rețetă de ceapă umplută cu orez este o mâncare de post potrivită pentru Postul Crăciunului. Aromată, caldă, sățioasă și ingenioasă prin aspect, poate fi servită ca atare, sau ca garnitură la o altă mâncare.
Ceapa coaptă în cuptor – la fel ca alte legume supuse acestui tip de preparare termică – devine fragedă și dulce.
Cuprins
Ce conține ceapa?
O ceapă medie conține:
– 45 de calorii
– 0 g de grăsimi și 0 g de colesterol
– 11 g de carbohidrați (4% din doza zilnică recomandată)
– 3 g de fibre (12% din DZR)
– 9 g de zaharuri
– 5 mg de sodiu
– 190 mg de potasiu (5% din DZR)
– 1 g de proteine
– 20% din DZR de vitamina C
– 4% din DZR de calciu și de fierCe beneficii are ceapa
Cu toții știm cât de sănătoasă este ceapa… dar și usturoiul. Aceste legume sunt foarte bogate în compuși sulfurici: disulfide, trisulfide, cepaene, vinilditine. Potrivit National Onion Association, ei exercită proprietăți anticancerigene și antimicrobiene.
Un alt grup de fitonutrienți importanți din ceapă este grupul flavonoidelor. Acestea sunt antioxidanți care reduc riscul multor boli – de la boli cardiovasculare și infecții, până la Parkinson și cancer.
Persoanele care consumă 1-7 porții de ceapă pe săptămână au șanse mai mici să dezvolte cancer ovarian, colorectal sau laringian.
Quercetina se remarcă în mod deosebit ca flavonoid. Acesta a demonstrat proprietăți antiinflamatoare, anti-astmatice și anticancerigene. Acționează ca un antihistaminic natural, reducând reacțiile alergice.
University of Maryland Medical Center susține că acest compus scade tensiunea arterială crescută, reduce simptomele infecțiilor vezicale și susține sănătatea prostatei.
Ceapa este un bun prieten al inimii. Ajută la subțierea sângelui, previne formarea cheagurilor sangvine și diminuează astfel riscul apariției unui atac de cord.
Citește și Remedii homeopatice cu ceapă „din bucătărie”
La persoanele cu diabet, ceapa roșie reduce nivelurile glucozei din sânge și le menține scăzute timp de 4 ore. Acest efect se datorează conținutului de crom.
Consumul zilnic de ceapă le poate ajuta pe femeile la menopauză să își îmbunătățească densitatea osoasă.
Ceapă umplută cu orez – rețetă de post
Ingrediente
• 8 cepe mari
• 8 linguri de orez
• 2 cepe
• 1 morcov
• 150 ml de supă de legume sau apă
• 2 linguri de ulei
• sare, după gust
Mod de preparare
Decojiți cele 8 cepe. Acestea trebuie să fie mărișoare, cât să poată fi scobite și umplute. Spălați-le și fierbeți-le într-o cratiță mare cu apă și puțină sare, preț de 15 minute.
Între timp, curățați celelalte 2 cepe și tocați-le mărunt. Curățați morcovul și dați-l pe răzătoare sau tăiați-l cubulețe mici.
Puneți ceapa la călit în puțin ulei încins. Adăugați apoi morcovul și după câteva minute, orezul. Amestecați des. După 2-3 minute, adăugați 50 ml de supă sau apă. Puneți sare și amestecați.
Citește și Chiftele din ceapă – rețetă indiană (Bhaji)
După ce au fiert cele 8 cepe, scurgeți-le de apă și scoateți interiorul cu atenție să nu le sfărâmați. Așezați-le într-o tavă cu pereți înalți (sau un vas yena). Umpleți-le cu compoziția de orez. Turnați peste ele restul de supă de legume sau apă și adăugați ce mirodenii doriți: cimbru, pătrunjel, oregano, busuioc.
Introduceți tava în cuptor și lăsați cepele 20 de minute. Verificați ca orezul să fie fiert bine.
Surse:
1. Jessie Szalay, Onions: Health Benefits, Health Risks & Nutrition Facts, Live Science: https://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html
2. Rețete de Post, Unica, Ceapă umplută: https://retete.unica.ro/recipes/ceapa-umpluta-2/