Chiftele din CEAPĂ – rețetă indiană (Bhaji)
Aceste chiftele se numesc Bhajji și provin din bucătăria indiană. Se prepară foarte ușor, din diverse legume incorporate în aluat și condimentate cu mirodenii.
Sunt deosebit de practice și gustoase. Se servesc atât ca aperitiv, cât și ca gustare. Rețeta originală se prepară cu ceapă.
Ceapa face parte din categoria alimentelor care ne pot feri de multe boli. Plantele din familia Allium (care include ceapa și usturoiul) au fost studiat în mod deosebit pentru efectele lor asupra celulelor canceroase.
Studiile au arătat că au efecte preventive și benefice, mai cu seamă în cancerul de stomac și cancerul colorectal.
Oamenii de știință cred că beneficiile lor se datorează compușilor oragno-sulfurici și a antioxidanților. Aceștia combat daunele radicalilor liberi, inhibă creșterea tumorilor și mutațiile genetice.
Ceapa conține de asemenea multe fibre – substanțe care au fost asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal. Pentru a obține această protecție, trebuie să consumăm peste 7 cepe pe săptămână.
Bărbații care consumă legume allium în cantități mari au de asemenea un risc redus de cancer la prostată. Ceapa și usturoiul s-au dovedit utile și în prevenirea cancerului esofagian.
Datorită conținutului de acid folic, ceapa atenuează stările depresive. Vitamina C este necesară pentru producția colagenului, o proteină esențială pentru sănătatea pielii și a părului.
150 g de ceapă tocată conțin:
– 64 de calorii
– 15 g de carbohidrați
– 3 g de fibre
– 7 g de zahăr
– 2 g de proteine
– 10% din doza zilnică recomandată de vitamina C, vitamina B6 și mangan
În ceapă se găsesc, în cantități mai mici, minerale importante, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu, sulf și quercetină.
Dat fiind numeroasele beneficii ale legumelor allium, este bine să ne facem un obicei din a le consuma zilnic, sau cât mai des cu putință.
Chiftele din ceapă – rețetă
Ingrediente
• 1 ceapă galbenă
• 2 cepe roșii
• 2 căței de usturoi
• ½ linguriță de turmeric
• 1 vârf de cuțit de ghimber măcinat
• 100 g de făină
• 1 vârf de cuțit de bicarbonat
• 1 lingură de apă
• 1 lingură de ulei
• sare și piper după gust
• ulei
Mod de preparare
Tăiați cepele fâșii lungi, subțirele și puneți-le într-un bol. Adăugați făina, bicarbonatul de sodiu și restul condimentelor. Adăugați 1 lingură de apă și una de ulei și omogenizați. Dacă nu ați obținut o compoziție suficient de umedă, mai adăugați puțină apă.
Puneți suficient ulei într-o tigaie și când acesta s-a încins, modelați aluatul sub formă de chiftele. Dați-le o formă ușor alungită. Nu le înghesuiți în tigaie, ca să nu se lipească una de alta.
Lăsați-le să se rumenească bine pe ambele părți. Scoateți-le la final pe o farfurie în care ați așezat șervețele groase de hârtie, ca să absoarbă surplusul de ulei.
Dacă vreți ca aceste chiftele să fie mai sănătoase și dietetice – adică fără ulei prăjit, coaceți-le într-o tavă în cuptor.
Surse:
1. Natalie Olsen, Megan Ware, Health benefits and risks of Onions, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/276714.php#nutrition
2. Rețete Unica, ONION BHAJI – CHIFTELUȚE INDIENE CU CEAPĂ: https://retete.unica.ro/recipes/onion-bhaji-chiftelute-indiene-cu-ceapa/