Orez cu varză la cuptor – rețetă din Sfântul Munte
Varza este una din cele mai populare legume din bucătăria românilor. Cu toate acestea, puțin sunt, probabil, cei care cunosc beneficiile ei pentru sănătate.
Cu siguranță nu știați că varza, și alte legume crucifere (broccoli, conopidă), ne poate proteja de radiații.
Ce beneficii are varza?
Un studiu realizat la Universitatea Georgetown a arătat că varza conține un compus numit 3,3-diindolylmethane (DIM), care mărește ratele de supraviețuire în urma expunerii la o doză fatală de radiații.
50% din șobolanii care au fost tratați zilnic cu o injecție conținând acest compus au supraviețuit, în timp ce animalele netratate au murit. Autorii au descoperit că animalele injectate cu DIM aveau cantități mai mari de celule albe și roșii de sânge, care în urma radioterapiei scad.
Pe lângă faptul că DIM are efecte anticancerigene în sine, poate proteja inclusiv țesuturile normale pe care radioterapia le poate distruge.
Citește și VARZA, un medicament „bun la toate” – dr. Ovidiu Bojor (utilizări interne și externe)
Varza poate preveni cancerul și printr-un alt compus, care se numește sulforafan. Numeroase studii au arătat că persoanele care mănâncă legume crucifere au un risc mai mic de a dezvolta cancer.
Sulforafanul s-a dovedit eficient în întârzierea mai multor tipuri de cancere, precum cancer esofagian, pancreatic, de prostată și melanom.
Conținutul de antocianini din varza roșie suprimă inflamațiile sistemice și combate bolile de inimă. Varza reduce totodată rata mortalității prin afecțiunile cardiovasculare.
Orez cu varză – rețetă
Ingrediente
• 1 varză
• 4 cepe
• 250 g de orez
• 1 lingură de pastă de roșii
• 200 ml de ulei
• 1 litru de apă
• suc de lămâie
• sare, piper, boia de ardei, chimen, după gust
Mod de preparare
Spălați orezul și puneți-l la înmuiat în apă.
Desfaceți și îndepărtați frunzele de la suprafața verzei, apoi tăiați-o bucăți potrivit de mari.
Undiți ceapa cu puțin ulei, iar când s-a rumenit puțin, se pune într-o tavă de cuptor sau într-o cratiță mare care poate fi dată în cuptor. Se adaugă varza și se amestecă.
Turnați apa și adăugați sarea. Acoperiți vasul și introduceți-l în cuptor. Fierbeți varza la foc rapid circa 30 de minute. Adăugați apoi orezul înmuiat și amestecați ușor.
Lăsați orezul 15 minute să fiarbă, apoi puneți pasta de roșii și mirodeniile. Amestecați des. După câteva minute, scoateți vasul din cuptor și lăsați mâncarea sub capac puțin timp. După ce orezul a absorbit lichidul, turnați sucul de lămâie. omogenizați.
Orezul cu varză se poate servi cu mămăliguță caldă. Este o mâncare foarte bună pentru zilele de post. Călugării spun că se poate prepara și fără ulei, pentru cei care țin post mai aspru.
Surse:
1. Pemptousia, Reţete aghiorite – Orez cu varză: https://www.pemptousia.ro/2012/12/retete-aghiorite-orez-cu-varza/
2. Karen Gill, Megan Ware, The health benefits of cabbage, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/284823.php