Cartofi înăbușiți cu ceapă și usturoi – rețetă de la Muntele Athos

Toate rețetele culinare mănăstirești au o caracteristică comună: sunt simple dar foarte gustoase. Aceasta deoarece călugării pun mare accent pe rugăciune, care îi însoțește în orice activitate.

Chiar și când gătesc, ei se roagă și pregătesc mânarea cu drag pentru ceilalți. Astfel, chiar și o porție simplă de cartofi înăbușiți are un gust deosebit atunci când este făcută în spațiul monahicesc.

Cartofi inabusiti: afamilyfeast.com

Rețeta de cartofi înăbușiți de mai jos este preluată din cuhnia mănăstirilor aghiorite din Muntele Athos. Călugării greci care trăiesc aici sunt renumiți pentru ratele scăzute de boli.

Cum reușesc să se mențină sănătoși și rezistenți, când în mare parte a anului postesc și muncesc? Comparativ cu bărbații americani laici, monahii greci au o speranță de viață cu 10 ani mai mare, între 87 și 89 de ani.

Riscul redus de cancer, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și Alzheimer se datorează tocmai dietei lor naturale și a postului intermitent pe care îl practică.

Alimentația lor este de tip mediteranean, bazată pe cantități mari de legume și fructe, plante aromatice în loc de sare, pește în loc de carne roșie, cereale integrale, ulei de măsline în loc de unt.

Citește și “Plăcintă” de LEGUME – rețetă din Sfântul Munte Athos, fără aluat

Monahii aghioriți servesc doar 2 mese pe zi, care durează câte 10 minute fiecare. Postesc 3 zile pe săptămână, în care fac pauză de la lactate și pește. Masa se desfășoară în tăcere, în timp ce unul din călugări citește un cuvânt de învățătură.

Cartofi înăbușiți – rețetă

Ingrediente

• 500 g de cartofi
• 1 ½ cepe uscate
• 2 căței de usturoi
• 100 ml de ulei de măsline
• 2 linguri de pastă de tomate
• 2 frunze de dafin
• sare, oregano, chimen, scorțișoară, boia dulce

Mod de preparare

Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i în sferturi sau cubulețe. Decojiți ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt.

Puneți uleiul la încins într-o cratiță mai adâncă și adăugați prima dată ceapa și usturoiul. Căliți-le la foc mic până când ceapa își schimbă culoarea.

Adăugați cartofii și apă, cât să îi acopere. Adăugați frunzele de dafin, sarea și piperul și lăsați-i să fiarbă la foc mai mare.

Citește și PÂINE cu MĂSLINE ca la mănăstire – rețetă din Muntele Athos

După jumătate de oră, adăugați pasta de roșii diluată cu puțină apă și restul mirodeniilor. Amestecați, reduceți un pic focul și mai lăsați un sfert de oră. Apoi se agită puțin cratița, fără să amestecați în ea și se mai lasă încă 15 minute.

Cartofii înăbușiți pot fi serviți în zilele de post de miercuri și vineri. Se pot prepara și fără ulei.

Surse:

1. Neil Kats, How do Mount Athos Monks stay so healthy? CBS NEWS: https://www.cbsnews.com/news/how-do-mount-athos-monks-stay-so-healthy/

2. Sarah, Eat Like a Monk: The Mount Athos Diet, The Full Nester: https://thefullnester.com/eat-like-a-monk-the-mount-athos-diet/

3. Pemptousia, Cartofi înăbușiți, Rețete Aghiorite: https://www.pemptousia.ro/2012/12/retete-aghiorite-cartofi-inabusiti/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.